avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Bună seara! Fiţi amabili, pentru infracţiunea de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bună seara! Fiţi amabili, pentru infracţiunea de loviri şi ...

Bună seara! Fiţi amabili, pentru infracţiunea de loviri şi alte violente, 6 ani şi jumătate între comunicarea deciziei de clasare şi redeschiderea urmăririi penale, timp în care nu s-a mai făcut şi nu s-a mai comunicat nimic în dosar, sunt suficienţi pentru intervenţia prescripţiei?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:42, 7 Aprilie 2022
Bună seara! Loviri şi alte violente, pe ce alineat?
pe alineatul 2, de la 6 luni la 5 ani
Bună ziua! Cand a fost savarsita fapta?
In aprilie 2014, clasarea a venit în iulie 2015 iar redeschiderea acum
Articolul 154 Termenele de prescripție a răspunderii penale
(1) Termenele de prescripție a răspunderii penale sunt:
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 5 ani;
(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârșirii infracțiunii. (...)
Articolul 155 Întreruperea cursului prescripției răspunderii penale
(1) Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.
(4) Termenele prevăzute la art. 154, dacă au fost depășite cu încă o dată, vor fi socotite îndeplinite oricâte întreruperi ar interveni.

In concluzie, fapta fiind savarsita in apr 2014 (noul cod penal a intrat in vig in feb 2014), se aplica prescriptia speciala de 10 ani, incidenta in cazul dvs.
(daca fapta ar fi fost savarsita inainte de feb 2014, s-ar fi aplicat vechiul cod penal, si ca aatare, acum ar fi fost intervenita prescriptia raspunderii penale, insa nu este cazul)
In cazul dvs, calculati 10 ani incepand din apr 2014. Prescriptia se poate implini si pe parcursul judecatii, chiar si in apel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere fapte dosar in curs de investigare pavelescuC pavelescuC Buna ziua, Asociatia de proprietari a depus o plangere impotriva fostului casier. Politia a deshis un dosar de investigatii, dar au trecut deja 5 ani in ... (vezi toată discuția)
Prescriptia-interpretare rodica1985 rodica1985 Am sa insist un pic pe acest subiect sa vad ce interpretare dau mai marile minti ale acetui forum: sa presupunem ca o persoana a comis o fapta de furt ... (vezi toată discuția)
Tardivitate sau prescriptie pentru marturia mincinoasa FRD FRD In cazul in care un martor a declarat mincinos intr-un proces civil in anul 2012 luna noiembrie si as dori sa depun la parchet plangere pentru marturie ... (vezi toată discuția)