avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Drept la pensie militara! Sau nu.!?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Drept la pensie militara! Sau nu.!?

Buna ziua,
as dori sa va adresez o intrebare.., in speranta ca cineva ma poate ajuta sa inteleg anumite lucruri legate de acordarea pensiei militare. Legea 223/2015!
As avea dreptul la pensie si daca da care dintre articole mi se potrivesc... (am iesit in 2012 cu 20 de ani efectiv lucrati grupa I - conditii de munca speciale, am acum 50 de ani ...)

Articolul 16
(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
b) au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.
(2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.

Articolul 19
Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condițiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puțin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliți în condițiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.Am iesit prin raport de trecere in rezerva in 2012. La acest moment as putea indeplini conditia privind varsta standard de pensionare de 60 de ani dar numai cu reducerea vis a vis de grupele de munca.

Din data de 02 iunie 2020 intră în vigoare Legea nr. 69/2020 de completare a articolului nr. 21 al Legea 223/2015...

"(3) De reducerea varstei standard de pensionare prevazuta la alin. (1) beneficiaza si militarii, politistii si functionarii publici cu statut special care, la data depunerii cererii de pensionare, indeplinesc conditiile de vechime prevazute la art. 16 alin. (1) lit. b) si care se regasesc in una dintre urmatoarele situatii: a) au fost trecuti in rezerva in conformitate cu art. 45 alin. (1) lit. a), b), e), g) si h) din Legea nr. 384/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;

1) Soldaților și gradaților profesioniști le încetează contractul și sunt trecuți în rezervă sau scoși din evidențele militare, după caz, în următoarele situații:
(la 23-01-2012, Partea introductivă a alin. (1) al art. 45 a fost modificată de alin. (3) al art. II din LEGEA nr. 23 din 17 ianuarie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 49 din 20 ianuarie 2012, prin înlocuirea unor termeni. )
a) la împlinirea limitei de vârstă în serviciu, stabilită prin ordin al ministrului apărării;
b) la expirarea termenului contractului, în situația în care nu sunt posibilități de reînnoire din cauza reducerii funcțiilor ca urmare a desființării, restructurării sau a dislocării unității;
c) când sunt clasați "inapt pentru serviciul militar" de către comisiile de expertiză medico-militară;
d) când sunt clasați "apt limitat" de comisiile prevăzute la lit. c);
e) pentru motive sau nevoi ale Ministerului Apărării;
f) înainte de termenul de expirare a contractului, cu acordul ambelor părți;
g) la expirarea termenului contractului, în situația în care una dintre părți nu mai optează pentru reînnoirea contractului;
h) când nu mai îndeplinesc criteriile specifice, stabilite prin ordin al ministrului apărării, pentru ocuparea funcției;
i) prin demisie;
j) ca urmare a aplicării sancțiunii disciplinare prevăzute la art. 28 lit. e), când comit abateri grave de la prevederile regulamentelor militare sau de la alte dispoziții legale;

Va multumesc anticipat si cu deosebit respect!
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Aprilie 2022
Guilermo, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensionare Georgica112 Georgica112 Bună ziua. Ce vechime trebuie sa ai și la ce vârstă de pensionezi ca și cadru militar? (vezi toată discuția)
Activitate mai- pensie Giorgio33 Giorgio33 Buna seara, care sunt anii minim de activitate in MAI cu studii in Academia Tehnica Militara pentru a beneficia de pensie? Multumesc. (vezi toată discuția)
Buna ziua! am si eu o neclaritate legata dde legea 223/2015 privind ... popavio034 popavio034 buna ziua! Am si eu o neclaritate legata dde legea 223/2015 privind pensiile militare. Astfel, art. 17, alin 1, pct. b) prevede ca Au dreptul la pensie de ... (vezi toată discuția)