M-am mutat de aproximativ 2 luni cu chirie intr-un bloc cu cateva apartamente.
Administratora de bloc are 92 de ani si este partial incapabila sa inteleaga ce vorbesti cu ea. De cand am venit aici simt ca se baga incontinuu in viata mea: imi zice de 6-7 ori sa dau indexul la lumina, a vrut sa intre in apartament sa citeasca indexul si mi-a cerut facturile de la utilitati sa le inregistreze pentru ca "am pasarelele mele". Fiecare apartament are contor individual, deci ea nu are nicio treaba si nici n-ar trebui s-o intereseze ce fac eu cu indexul de la curent si de la gaz si cat ma factureaza pe mine.
Femeia este extrem de hartuitoare cu absolut orice.
Cu toate acestea am observat unele nereguli in conformitate cu legea 196/2018:
- nu exista niciun program de incasat intretinerea
- lista de intretinere este afisata la avizier si plata se face in 15 zile, cred. Lista a tinut-o intr-o perioada mai scurta decat cea de plata (desi in lege scrie foarte clar ca se afiseaza pana la urmatoarea intretinere). Luna trecuta eu am fost in concediu timp de o saptamana, plecand la 1 zi de la afisarea ei si cand m-am intors nu mai era. Intre timp a sunat-o pe proprietara mea ca sunt rau platnica pentru ca nu am platit intretinerea (in perioada de plata, nici nu expirase timpul). Vorbim de o intretinere de 28 lei
- nu este afisat niciun cont bancar
- am cerut IBAN-ul sa imi platesc prin banca intretinerea si am fost refuzata, desi conform legii nu ma poate obliga nimeni la numerar
- plata intretinerii se face in cutia postala a administratorei. Adica ii pui banii, ii pui bilet si speri ca ea la 92 de ani n-o sa uite ca i-ai dat banii. Nu se da nicio chitanta pe loc si nici bani nu are pentru rest daca nu ii dai suma fixa.
- nu este afisat niciun program de liniste
- plata intretinerii in lege e scrisa cu 30 de zile, nu am habar daca in asociatie exista vreun regulament care sa specifice altceva pentru ca nu este scris nicaieri
- apometrul se lasa la ea in cutia postala pe data de 10. Mi-a facut capul calendar ca i-am lasat inainte cu 2 zile ca ei ii trebuie pe 10 sa puna si apa consumata intre timp. Data de 10 a picat luna aceasta duminica, eu sambata muncesc apoi am cursuri pe un alt fus orar si termin foarte tarziu. Dupa cursuri m-am dus la somn in ideea sa ii pun apometrul corectat cand ma trezesc. Stiti cine suna la usa insistent si urla la mine la ora 11:00 ca nu i-am lasat apometrul? Ati ghicit, aceasta femeie isterica de 92 de ani, spunandu-mi ca mi-a zis de vineri. Nu exista niciun interval orar de lasat apometrul iar eu la 5 dimineata cand am terminat obosita dupa 20 de ore de veghe am preferat sa dorm, nu sa alerg dupa hartii.
Intrebarea mea e, ce este de facut in aceasta situatie? Pentru hartuire am inteles ca trebuie sa adun probe pentru politie. Dar pentru restul?
Initial sesizati oficial presedintele de asociatie care in calitate de reprezentant legal al angajatorului detine autoritatea si competenta sa impuna angajatului norme de respectat