avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Decizie medicala inapt ISU
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Decizie medicala inapt ISU

As dori sa va prezint, urmatoarea situatie si ce ma sfatuiti sa fac....
O persoana care lucreaza in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, a trecut printr-o tulburare psihica, care a necesitat urmarea unui tratament care mai mult rau i-a facut. Persoana in cauza la un moment dat a si ingerat niste substante, pe fondul unei tulburari psihotice, necesitand internarea acesteia la spitalul de psihiatrie. Diagnosticul pus a fost de episod psihotic acut.
In urma internarii medicul care l-a preluat i-a prescris un tratament care i-a fost foarte ok si pot spune ca la ora actuala este o persoana normala, exact cum era inainte de cele intamplate.
Cand a vrut sa reinceapa munca medicul de unitate, l-a pus sa isi mai ia concediu medical, pentru a face 90 zile si a-l trimite la comisia de expertiza medicala, motivand ca ea nu este psihiatru si nu isi poate da acordul pentru a reveni la munca.
Persoana in cauza si-a mai luat concediu medical, desi nu mai necesita, pentru ca se simtea bine, inclusiv medicul psihiatru a confirmat lucrul acesta. Dupa ce a intrunit, cele 90 zile, s-a prezentat la comisia de expertiza medicala de la spitalul militar, care in urma investigatiilor, a fost declarata apt limitat.
Problema a aparut dupa aceea, pentru ca decizia comisiei de la spitalul militar a fost contestata de comisia centrala de expertiza a MAI.
In urma prezentarii la aceasta comisie i s-a spus din start ca va fi declarata inapta, diagnosticul pus de ei fiind de tentativa de suicid.
Intrebarea mea este ce se poate face in situatia aceasta? Persoana in cauza este bine, isi doreste sa munceasca si ii si placea ce facea.
Se merita atacata decizia in instanta? Ar avea vreo sansa de castig? Cel putin sa i se dea apt limitat.
Mi se pare o nedreptate sa te folosesti de un om 15 ani si apoi sa-l dai afara, in conditiile in care el este bine. Stiu ca legal, faptul ca l-au incadrat la tentativa de suicid il declara din start inapt, dar oare nu mai exista nici o sansa de reincadrare?
De asemenea, daca decizia va ramane definitiva va beneficia de pensie?
Persoana in cauza, inca nu a primit decizia de la Bucuresti.

Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:43, 15 Aprilie 2022
Aptitudinea in munca a persoanei se stabileste de catre comisia de expertiza medicala. In conditiile in care, persoana nu este declarata apt, nu poate desfasura activitate.
Este dreptul persoanei sa atace decizia comisiei de expertiza medicala in instanta. Nu avem de unde sa stim ce va decide instanta de judecata. Posibil sa se efectueze o expertiza medicala de catre IML, daca se va solicita de catre instanta.
Poate beneficia de pensie daca decizia ramane definitiva.
Multumesc pt. raspuns.
Asa m-am gandit si eu. Este dreptul lui sa atace, mai ales ca este bine si isi doreste sa munceasca, mai ales ca 15 ani, doar asta a facut!
Probabil daca i se va acorda pensie, va fi destul de mica.
Daca doriti sa comentati dati clik pe butonul "raspunde" pentru a nu mai aparea integral, un text deja scris.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi reincadrat un fost ofiter mai avand gradul 3 de invaliditate? GeorgelRadu GeorgelRadu Buna ziua! Ma numesc George si am absolvit Academia de Politie A.I.Cuza Bucuresti in anul 2011, fiind incadrat ca ofiter in cadrul MAI. In perioada ... (vezi toată discuția)
Expertiza medico-militara 19766 19766 Bună ziua! In urma unei convulsii am fost diagnosticat cu epilepsie genetică generalizată- controlată medicamentos. Medicul specialist a spus că nu e nici ... (vezi toată discuția)
Ce pasi trebuie sa fac sa contest un diagnostic pshiatric si decizia medicala asupra capacitatii de munca TruscaAlex TruscaAlex Buna ziua in anul 2014 am fost batut de politie si drogat cu cocaina am fost internat intr-un spital de pshiatrie unde fiind sub influenta drogurilor doctorul ... (vezi toată discuția)