buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu o informatie;sunt casatorita cu un cetatean egiptean, casatoria fiind efectuata in R.A.Egipt. In caz de divort, va fi necesar sa merg in Egipt sau acesta se poate pronunta si din romania? tin sa specific ca nu avem bunuri materiale impreuna. Va multumesc anticipat
Daca sotii sunt casatoriti dupa legile musulmane atunci trebuie mers in acelasi loc unde s-au casatorit impreuna cu doi martori. Domiciliul sotiei trebuie sa in Egipt Acest divort egiptean va trebui recunoscut ulterior si in Romania ptr ca cetateanul egiptean sa se poata casatori din nou sau cetateanul roman la randul lui sa se poata recasatori .Nu faceti greseala sa nu va inregistrati casatoria si ulterior divortul.Mai devreme sau mai tarziu va trebui sa o faceti deoarece in documentele ambasadei se regaseste casatoria cu cetateanul egiptean.Daca nu le veti inregistra si va veti casatori din nou in Romania vei intra sub incidenta legilor devenind bigami.
In cazul divortului dintre un cetatean egiptean crestin coptic si un cetatean roman crestin ortodox.
1) pentru a afla daca exista o actiune de divort impotriva ta:
- alegerea unui avocat si aflarea de informatii:
- trebuie sa delegati un avocat de aici, din Egipt;
- da-ti ultima adresa unde locuiai-ti cu sotul, domiciliul conjugal;
- avocatul sa intrebe in consiliul judecatoresc, de care fosta ta adresa apartine, daca fostul sot a depus plangere si a deschis actiune de divort;
2) procedura de divort este urmatoarea:
- sotul depune actele de divort sa se desparta de d.-stra, dar in cele din urma consiliul cleric este cel care trebuie sa examineze cazul acesta, inainte ca tribunalul sa puna o decizie. De obicei, daca nu exista copii, divortul crestin in Egipt tine doi ani.
In egipt se accepta actiunea de divort numai in 12 cazuri:
a) adulter ce poate fi dovedit;
b) schimbarea de religie, sau trecerea la o secta de religie (musulman, catolic, etc...);
c) separare fizica( a locui separat) pentru 2 ani de zile;
d) boala mintala fara vindecare;
e) viata amenintata, boli infectioase (sida)
f) sterilitate incurabila;
g) impotenta sau frigiditate incurabila;
h) bigamie;
i) abuz fizic dovedit;
j) umilinta continua in public ce poate fi dovedita;
k) daca unul din soti sta in inchisoare mai mult de un an de zile;
l) incompatibilitate fara posibilitate de a fi tratata in a fi parteneri de viata, ce poate fi dovedita prin martori.
De obicei se tin 6 pana la 9 sesiuni de catre consiliul cleric pana se ajunge la tribunal. Si intre sesiuni trebuie sa te prezinti la consiliul bisericesc, unde se incearca reconsilierea.
Numai primele 2 motive vor fi acceptate imediat fara interventia bisericii, iar biserica iti va da aprobare pentru o noua casatorie.
va multumesc din suflet pt raspuns, sotul meu e de religie musulmana; casatoria a fost inregistrata la primaria de domiciliu. Problema mea e ca eu acum nu sunt in egipt si as vrea sa stiu daca desfacerea casatoriei se poate face si in lipsa mea sau trebuie musai sa ma intorc.:(( va multumesc inca o data!
daca sotul a introdus actiune ade divort in egipt, este aplicabila legea din acel stat.
asa ca nu suntem in masura sa va spunem daca se paote judeca si in lipsa dvs. acest proces.
daca vreti dvs. sa introduceti actiune de divort in tara, este necesara transcrierea certificatului de casatorie in romania. ulterior veti putea divorta la judecatoria sectorului 1 din bucuresti.
-In primul rand unde are sotul domiciliul? dar dvs?aveti somiciliu comun?sacasa da, unde?casatroria este transcrisa in Romania?
Daca dvs introduceti cererea de divort, atunci sunt aplicabile art.20 din Legea nr. 105/1992 privind raporturile de drept international privat, care spune ca |"daca sotii nu au cetatenie comuna si nici domiciliu comun, raporturile lor personale si patrimoniale sunt supuse legii statului pe teritoriul caruia au avut resedinta comuna".
si art 22 "Divortul este cîrmuit de legea aplicabila potrivit art. 20.
Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori îl admite în conditii
deosebit de restrictive, se aplica legea româna, în cazul în care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean român."
ART. 23
În cazul în care sotii sînt în drept sa ceara separatia de corp, conditiile acesteia sînt
supuse legii prevazute de art. 20, care se aplica în mod corespunzator
Prin urmare, stabilirea competentei jurisdictionale este oferita de art. 150 pct. 1 Legea nr. 105/1992 care prevede ca "Instantele romane sunt (...) competente sa judece (...) procesele dintre persoanele cu domiciliul in strainatate referitoare la actele sau faptele de stare civila inregistrate in Romania, daca cel putin una dintre parti este cetatean roman".
-pîrîtul are domiciliul sau resedinta în România
In ce oras locuiti in Romania?
Pentru info suplimentare,scrieti-mi pe adresa av.andreea_r@yahoo.com