Potrivit Legii nr. 119 din 28 aprilie 2022 pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in anumite localitati beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 2 ani. Intrebarea mea este daca aceasta reducere se aplica oricui in diferent de vechimea in munca sau a stagiului de cotizare.
Nu are legatura cu vechimea in munca sau stadiul de cotizare. Conditia este ca persoana sa fi locuit 30 de ani in zona poluata nominalizata in lege.
Aceasta facilitate nu se cumuleaza cu reducerea varstei de pensionare pentru lucru in grupa de munca.
Domnule Popa Gheorghe, azi a aparut un interviu in cotidianul "Viata libera" din Galati dat de directoarea Casei Judetene de Pensii Galati care pare a va contrazice. Iata intrebarea reporterului si raspunsul dumneaei:
- Se poate ieși la pensie mai devreme ca efect al compensațiilor acordate de stat pentru locuirea timp de minimum 30 de ani în zone afectate de poluare?
- Articolul a fost greșit înțeles de toată lumea. Se poate ieși la pensie mai devreme cu doi ani, fără penalizare, cu condiția să fi locuit nu mai departe de opt kilometri de Galați, în cazul nostru. În aceste condiții se poate obține o pensie anticipată parțială, cu condiția să avem stagiul complet de cotizare, adică minimum 35 de ani, fără penalizare, nu așa cum mulți au înțeles, că scădem din vârsta standard doi ani și ieșim mai devreme la pensie. Diferența este că dreptul de pensionare anticipată curge începând cu cinci ani mai puțin decât vârsta standard de pensionare, cea de 65 de ani bărbații și 63 de ani femeile.