Buna zioa in legatura cu iesirea din asociere cu asociatia de proprietari toate utilitatile sunt separate se mai platesc iluminatul pe scara aproximativ 1,5 lei si firma de curatenie 7,3 lei total 8,8 lei. Pentru aceste servicii platesc asociatiei salarii (cota pparte indiviza) 45 lei fapt care nu mi se pare normal la un serviciu de 8.8 lei comisioane de 45 lei adica 500% nu gasesc o logica poate ma ajutati sa inteleg aceasta situatie. pentru iluminatul pe scara putem cere factura si o platim o data la 20 de luni si curatenia o platim direct la firma, lunar . Exista un precedent unde o scara de bloc e contorizata individual si proprietarii isi platesc individual femeia de serviciu si iluminatul pe scara . Cred ca spre asta ne indreptam nu mai putem sa fim captivi intr-o asaciere. asta trebue se fie rezultatul investitiilor noastre in locuinta . Astept parerile dumneavoastra . Va multumesc !
Conform disp L nr 196/2018 prroprietarii detin obligatia legala ca lunar sa achite cote parti comune -indiferent daca lle utilizeaza efectiv sau daca locuiesc in imobil
Daca intentionati sa renuntati la calitatea de membru proprietar, veti avea avceleasi obligatii,mai putine drepturi fata de restul membrilor proprietari
Daca nu exista asociatie de proprietari cine apreciati ca suporta reparatii la instalatia scurgere,alimentare cu utilitati,la terasa.acoperis??
In principiu ar trebui sa ne indreptam spre servicii profesionale de administrare condominii, fara toata insiruirea aia de functii din asociatie. Administratorul de condominii sa fie ceva gen notar, insa cu alte atributii extinse si cu un alt grad de atestare si prestare profesionala (un fel de mix intre administrator si cenzor, la un alt nivel ). Mai e mult pina acolo.
Deocamdata functionam dupa o lege din alta epoca. Avem asociatii dintr-o alta epoca. Problema apare cind pentru un condominiu trebuie executate lucrari mari de reparatii, intretinere, imbunatatire proprietate comuna. Sau certuri intre vecini din cauza defectiunilor pe anumite parti din instalatii. Greu de gestionat.
Puteti sa iesiti din asociatie, insa legea e aceeasi si veti suporta "rigorile" ei, adica sunteti captiv, ca proprietar, deciziei celorlalti, membri ai asociatiei. Si, legal, nu veti avea nici o solutie.
Cu părțile comune este foarte simplu când este necesar vom participa o reparație majoră se face odată la câțiva ani în această perioadă plătim salarii și atat ce lege este asta ?
Adam Grecu
Utilizator 3din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
@latka, v-a explicat - in cateva cuvinte, cum sta treaba, acum, in romanica, dar dvs. nu intelegeti - in ruptu' capului. Asta este, decamdata mergeti la vot si explicti-le celor pe care i-ati ales, cum sta treaba in asociatia dvs.
Daca pe partile comune este foarte simplu, chiar nu avem ce discuta. Zilele trecute, cineva, proprietar intr-un bloc, dintr-asta mai pricopsit, nu ca in cele comuniste in care stam noi, cu doar 5-6 proprietari, se plangea ca celor de la ultimul nivel, datorita terasei (destul de noutza, dar prost executata), le curge apa in casa. A discutat cu vecinii si toti au inteles, dar pentru ca era ...foarte simplu... - vorba dvs., nimeni nu s-a inghesuit sa contribuie cu marafeti, sa se faca lucrarea. Omu' nostru, a scos banu' din buzunar, a achitat toata lucrarea si acum umbla cu Codul civil prin bloc sa-si mai recupereze din paguba - de asa cum ati mentionat, este foarte simplu...
Apoi, daca aveti precedente, bine ar fi sa va intalniti, sa discutati si sa hotarati cale pe care sa o urmati - dar parca vad ca o sa va loviti de indiferenta vecinilor dvs. care prefera sa plateasca 50 de lei/luna, dar sa nu-l deranjeze nimeni...
Sa fiti sanatosi!