avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... De-a lungul a 30 de ani de căsnicie doi soti nu au ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

De-a lungul a 30 de ani de căsnicie doi soti nu au avut niciun ...

De-a lungul a 30 de ani de căsnicie doi soti nu au avut niciun copil legitim, însă unul dintre ei a decedat și a lăsat testament in care soția moștenește casa acestora iar unui străin ii acorda dreptul de Moștenitor unic al bunurilor ( cu excepția casei lăsate soției) iar in peisaj apare un copil nelegitim ( pe care decedatul nu la recunoscut in acte ca fiind copilul acestuia) si cere in instanța test ADN iar testul posibil sa iasă pozitiv, cum va fi împărțită moștenirea?
Cel mai recent răspuns: Marcile009 , utilizator 18:35, 25 Mai 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Marcile009 a scris:
... soția moștenește casa acestora ...


Dacă era a „acestora”, înseamnă că era bun comun, atât al mortului cât și a neîngropatei sale soții.
Și cum viii îi moștenesc pe cei morți (iar nu viii pe ei înșiși) înseamnă că soția PĂSTREAZĂ ceea ce avea încă de pe vremea când nu murise nimeni (partea ei de casă - teoretic jumătate), iar în moștenirea soțului defunct intră doar partea de casă a defunctului (cealaltă jumătate).
La fel și în privința celorlalte bunuri.
Moștenirea se compune din bunurile proprii ale defunctului și partea defunctului din bunurile comune.

Dacă acest copil își va stabili paternitatea față de defunct („mai e mult până departe”), atunci el va avea dreptul la rezerva succesorală, care este de jumătate din ceea ce i s-ar fi cuvenit dacă testamentul nu ar fi existat. Adică jumătate din cota succesorală ce i s-ar fi cuvenit ca moștenitor legal, în absența testamentului.

În absența testamentului i s-ar fi cuvenit cota succesorală de 3/4 din moștenire (restul de 1/4 este cota soției supraviețuitoare). Deci rezerva lui succesorală este de 3/8. (Valoarea masei succesorale, în funcție de care se determina rezerva se stabilește potrivit disp. art. 1091 c.civ.)
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2022
romascanu, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua!
Daca copilul va fi recunoscut că fiind al decedatului, atunci averea se va împărți între copil, soția supraviețuitoare și terț!
Testamentul este un act atacabil, așa încât copilul poate ataca acele testamente și să ceară reducțiunea lor atât cât nu ii încalcă acestuia rezerva succesorala, adică acea parte din moștenire pe care legea o recunoaște a fi a moștenitorului chiar în pofida voinței decedatului.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2022
gi-jane2, moderator
Va mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)
Sot mostenitor tmariuscop tmariuscop Am o matusa careia i-a murit sotul. Trebuie facuta masa succesorala? La masa succesorala, daca trebuie facuta, cine poate veni daca aceasta si nici sotul nu au ... (vezi toată discuția)
Succesiune bellefille bellefille In urmatoarea situatie: -sot decedat -mostenitori:un copil major si sotia supravietuitoare -avere:bunuri mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei si ... (vezi toată discuția)