avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua! Lucrez într-un muzeu și aș vrea să ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua! Lucrez într-un muzeu și aș vrea să știu exact ...

Bună ziua! Lucrez într-un muzeu și aș vrea să știu exact cum se recuperează și plătesc de către angajator zilele de weekend și sărbători legale. In prezent lucrez un weekend da și unul nu, deci cam 2 pe luna și primesc doar cate o zi liberă pentru fiecare zi lucrată în weekend sau sărbătoare legală. Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:45, 26 Mai 2022
Articolul 142 din Codul Muncii
(1) Salariaților care lucrează în unitățile prevăzute la art. 140, precum și la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Daca este unitate de stat , atunci nu ii sunt aplicabile acele prevederi ...

OUG 130/2021
art. II
1) Prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2)-(6) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2022, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, zilele de sarbatoare legala se platesc compensator ... zsu62 zsu62 Buna ziua, zilele de sarbatoare legala se platesc compensator sau se acorda zi libera compensatoare doar daca sunt in cursul saptamanii?daca pica sambata sau ... (vezi toată discuția)
Zile libere Lazear Lazear Pentru angajații care lucrează în zilele de sărbătoare legală, să zicem paznicii ,se aplică prevederile art 142? (vezi toată discuția)
Zile libere legale Tony93 Tony93 Buna seara! Sunt un angajat intr-o companie in care programul de lucru este de luni pana vineri iar cele doua zile libere de saptamana sunt oferite in weekend ... (vezi toată discuția)