avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna seara , Vin către dumneavoastră cu o întrebare ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna seara , Vin către dumneavoastră cu o întrebare : Prietenul ...

Buna seara ,

Vin către dumneavoastră cu o întrebare :
Prietenul meu a fost prins conducând fără permis pe 01.03.2018, iar decizia de la judecător a venit pe 01.04.2021, iar in data de 25.11.2021 a fost Arestat , pedeapsa fiind cea minima de 6 luni, redusă la 2 . Cu ce mai avea el in spate s a stabilit o pedeapsa de 3 ani și 2 luni.
Am aflat astăzi ca cică și pedepsele s ar prescrie.
La pedeapsa actuala de 6 luni, este adevărat ca dacă au trecut mai mult de 3 ani, ar fi trebuit sa se prescrie?
Și dacă da, ce trebuie făcut in continuare ?

Va mulțumesc !
Din descriere, este exclus sa fie vorba de asa ceva in cazul prietenului dvs,
ART. 162
Termenele de prescripţie a executării pedepsei
(1) Termenele de prescripţie a executării pedepsei pentru persoana fizică sunt:
a) 20 de ani, când pedeapsa care urmează a fi executată este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 15 ani;
b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul celorlalte pedepse cu închisoarea;
c) 3 ani, în cazul când pedeapsa este amenda.
(2) Termenele prevăzute în alin. (1) se socotesc de la data când hotărârea de condamnare a rămas definitivă.
(3) În cazul revocării sau anulării amânării aplicării pedepsei, suspendării executării pedepsei sub supraveghere ori liberării condiţionate, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când hotărârea de revocare sau anulare a rămas definitivă.
(4) În cazul revocării liberării condiţionate, în condiţiile art. 104 alin. (1), termenul de prescripţie începe să curgă de la data când hotărârea de revocare a rămas definitivă şi se calculează în raport cu restul de pedeapsă neexecutat.
(5) În cazul înlocuirii pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii, termenul de prescripţie curge de la data când hotărârea de înlocuire a rămas definitivă şi se calculează în raport cu durata pedepsei închisorii.
(6) Pedepsele complementare aplicate persoanei fizice şi măsurile de siguranţă nu se prescriu.
(7) Prin pedeapsa ce se execută se înţelege pedeapsa stabilită de instanţă, ţinându-se cont de cauzele ulterioare de modificare a acesteia.
ART. 163
Întreruperea cursului prescripţiei executării pedepsei
(1) Cursul termenului de prescripţie a executării pedepsei se întrerupe prin începerea executării pedepsei. Sustragerea de la executare, după începerea executării pedepsei, face să curgă un nou termen de prescripţie de la data sustragerii.
(2) Cursul termenului de prescripţie a executării se întrerupe şi prin săvârşirea din nou a unei infracţiuni.
(3) Cursul termenului de prescripţie a executării pedepsei amenzii se întrerupe şi prin înlocuirea obligaţiei de plată a amenzii cu obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere forface94 forface94 Am o intrebare la o condamnare de 5 ani pentru inselaciune dupa vechiul cod. In cat timp se prescrie dupa actualul cod? Si sa poate face contestatie la ... (vezi toată discuția)
Prescriere condamnare 5ani Mihai1108 Mihai1108 Buna ziua va rog in cat timp se prescrie o condamnare de 5 ani cu o hotarare definitiva ramasa in 2012?Multumesc. (vezi toată discuția)
Prescriere pedeapsa Lavinia1988 Lavinia1988 Buna seara, Am un prieten care are de ispasit o pedeapsa de 1 an de inchisoare pentru conducere fara permis.Imi puteti spune dupa ce perioada se prescrie ... (vezi toată discuția)