avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Cateva intrebari ref Legea 123/2012 / Ordinul nr. ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Cateva intrebari ref Legea 123/2012 / Ordinul nr. 6/2017

Buna ziua !
Am cateva intrebari ref actele normative precitate in titlu:

1. Legea 123/2012 - Legea energiei electrice și a gazelor naturale "ART. 62
Drepturile clientului final de energie electrică
(1) Clienții finali de energie electrică au următoarele drepturi: (...) "
b) să solicite furnizorului modificarea şi completarea contractului de furnizare şi a anexelor la acesta sau să iniţieze acte adiţionale la contracte, atunci când apar elemente noi ori când consideră necesară detalierea sau completarea unor clauze contractuale;

anume, cum se poate realiza practic dispozitia legala sus-mentionata avand in vedere ca toti furnizorii descurajeaza astfel de intitiative din partea consumatorilor sub motivul ca contractul de furnizare este un contract de adeziune ce nu poate fi modiifcat ?

2. Ordinul nr. 6/2017 privind aprobarea Standardului de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice Art. 20. - În cazul contractelor de furnizare a energiei electrice negociate, furnizorii achită eventualele compensaţii CF în cazul în care nu sunt îndeplinite nivelurile de calitate a serviciilor prestate, inclusiv în cazul facturării inexacte / realizate cu întârziere, conform prevederilor contractuale.

Sintagma "conform prevederilor contractuale." se refera la:

a. Faptul ca amenda va fi platita DOAR DACA CONTRACTUL PREVEDE IN ACEST SENS O AMENDA , sau

b. se refera la termenul de emitere a facturii stabilit contractual care, de indata ce este depasit, furnizorul va plati amenda ante-mentionata ?

_In cazul a, daca nici un contract de furnizare nu contine o astfel de amenda si preved. ante-mentionate Legea 123/2012-ART. 62 al. (1) b) sunt utopice, inaplicabile , cum ne bucuram de protectia impotriva incalcarii regulii instituita de catre preved. Ordinul nr. 6/2017 Art. 20 ?

_In cazul b, care este cuantumul amenzii ?

3. Ordinul nr. 6/2017 privind aprobarea Standardului de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice 06-Termenul de răspuns la solicitările/plângerile clienților finali, altele decât cele tratate în Standard 15 zile lucrătoare, sau 30 de zile, cu informarea prealabilă a clientului final în termenul de 15 zile lucrătoare

Deoarece sunt tot mai multi furnizori care ignora din ce in ce mai des aceste prevederi legale - tergiversand cu lunile un raspuns, care este procedura sigura care trebuie urmata de catre consumator pentru a obtine ori raspunsul in termen, ori despagubirile legale ?

Sub diferite pretexte, furnizorii nu raspund cererii de acordare despagubiri si ANRE , in afara de a redirectiona sesizarea catre furnizor, nu ia alte masuri.

4. Ordinul nr. 6/2017 privind aprobarea Standardului de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice Articolul 2, care prevede:

Prevederile standardului se aplică în relațiile dintre furnizorul de energie electrică, denumit în continuare furnizor, și:
a) clienții finali cu care are încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, pe toată durata de valabilitate a acestora;

Insa - in raport cu aceste prevederi, furnizorii raspund: "In momentul înregistrării reclamației dumneavoastă trimisă pe cale electronică este în vigoare ORD. nr. 6 din 8 februarie 2017 privind aprobarea Standardului de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice care tratează, printre altele, conform art. 1 din Capitolul 1 compensaţiile pe care furnizorii de ultimă instanţă le plătesc clienţilor finali beneficiari ai serviciului universal, în cazul nerespectării nivelurilor garantate ale indicatorilor de performanţă. Furnizor SA nu este furnizor de ultimă instanță, iar dvs. nu sunteti beneficiar de serviciu universal."

de unde ar rezulta ca standardele de performanta nu s-ar aplica DELOC in cazul contractelor negociate, situatie aparent aberanta deoarece de-a lungul timpului standardele s-au impus si acestor contracte si aceasta motivatie n-a mai fost iterata si de alti furnizori concomitent cu incalcarea lor.


Multumesc

Alte discuții în legătură

Serviciul universal energie electrica cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Am primit din partea furnizorului de energie electrica o scrisoare prin care mi se solicita ca,pentru societatea comerciala pe care o detin si cu ... (vezi toată discuția)
Oug 27/2022 energie electrică sile70000 sile70000 Buna ziua, Ma puteti, va rog, lamuri in legatura cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022? Fac parte din categoria clientilor casnici al caror ... (vezi toată discuția)
Deconectare energie electica nicxon nicxon buna ziua, Prin Ordinul nr.5/din 21.02.2003 a fost modificat contractul-cadru de furnizare a energiei electrice la consumatorii casnici. art.14 ... (vezi toată discuția)