avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1112 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... drepturi patrimoniale autor - fost angajat
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

drepturi patrimoniale autor - fost angajat

Ma aflu nevoit sa cer parerea voasta in legatura cu interpretarea unui articol de lege si a unei situatii.

Am creat pentru firma la care am fost angajat vestimentatie (design vestimentar). Am fost fortat sa-mi dau demisia si sa plec. Pe parcursul celor cativa ani in care am produs cateva zeci de modele ce au fost puse in productie si au fost scoase in vanzare, nu am fost remunerat decat cu salariul minim pe economie si am fost amagit an de an cu tot felul de promisiuni de plata a creatiilor prin diferite formule de calcul din veniturile realizate. In afara de contractul de munca standard cu functia de "designer" (sunt absolvent al Facultatii de Arte, sectia Arte decorative), nu am avut nici un fel de contract de cesiune a drepturilor patrimoniale. N-am trezit dat afara si fortat sa-mi scriu demisia si in toti acesti ani, din creatiile mele nu am primit nici o recompensa conform drepturilor patrimoniale de autor.

Legea dreptului de autor 8/96 actualizata in 9 august 2006 (cea care se aplica situatiei mele), la Art. 44 (1) "In lipsa unei clauze cotractuale contrare, pentru operele create in indeplinirea atributiilor de serviciu precizate in contractul de munca, drepturile parimoniale apartin autorului operei create. .... Utilizarea operei de catre angajator, in cadrul obiectului de activitate, nu necesita autorizarea angajatului autor."

Intrebare: din momentul in care autorul nu mai este angajat, angajatorul poate sa utilizeze opera in cotinuare fara autorizarea autorului? Drepturile patrimoniale ale cui sunt in aceasta situatie?

P.S. Legea 8/96 care se aplica este cea din momentul in care am plecat de la firma (ianuarie 2006)? Daca da, atunci sub incidenta carei versiuni a legii 8/96 ma incadrez si aceiasi intrebare: cui apartin drepturile patrimoniale daca autorul nu mai e angajat?
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2010
infoleg, utilizator
Cel mai recent răspuns: BIONPI cabinet de proprietate industriala 1999 , Consultant proprietate industriala 19:09, 24 Ianuarie 2010
Buna ziua,

Pentru a exprima o opinie juridica pertinenta, mi-ar fi de folos sa cunosc intraga situatie de fapt si anume:
-in primul rand sa-mi spuneti care este data exacta la care demisia dvs. are efecte juridice.

-in al 2-lea rand m-ar interesa toate prevederile din contractul dvs. individual de munca (data semnarii, durata, incetare, obligatii, drepturi, etc).

Astept detaliile solicitate.

Cu stima
edipav
Buna,

Data demisiei: mijlocul lui februarie 2006, in cartea de munca fiind figurat ca incetare a raporului de munca conform art. 65, 1) din CM.

Prevederi din contractul de munca:
- contractul de munca e unul standard (probabil unul de la ITM);
- inceputul actvitatii: februarie 2004;
- durata cotractului: nedeterminata;
- functia: designer;
- atributiile postului: prevzute in fisa postului (nu a fost anexata la ITM sau la contract nici o fisa a postului);
- durata muncii: norma intreaga, 8ore/zi, 40/sapamana;
- drepturile salariatului: la salarizare, repaus zilnic si saptamanal, concediu de odihna, egalitate de sanse, securitate si sanatate in munca, formare profesionala (nu am beneficiat de nici o formare profesionala);
- atributii: de a realiza norma de munca si atributiile din fisa posului, fidelitate fata de angajator in executarea atributiilor, de a respecta secretul de serviciu;
- angajatorului ii revin urmatoarele: sa acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de munca, din contractul colectiv de munca aplicabil si din lege; sa asigre confidentialitatea datelor cu caracter personal al salariatului; sa asigure conditiile tehnice si organizatorice;
- dispozitii finale: prevederile contractului se completeaza cu dispozitiile legii 53/2003.

Acestea ar fi cele mai semifictive date din contracul de munca.

Va multumesc pentru interes.

Deoarece designer-ul era salariat si atributiile sale de serviciu erau de a produce creatii iar pentru aceste atributii era platit cu un salariu, in lipsa unei prevederi contractuale mai avantajoase acestuia, dreptul la aceste creatii apartine unitatii angajatoare.

Ea adevarat ca, intr-un caz de acest fel, in exercitarea unui contract de munca ce prevede o misiune creativa incredintata in mod explicit, care corespunde cu functiile sale, creatorul ar trebui sa beneficieze de o remuneratie suplimentara stabilita prin contract;

Daca nu au fost aceste prevederi de retributie suplimentara si se poate dovedi ca au fost unele promisiuni neindeplinite de catre angajator de plati suplimentare, desigur ca designer-ul ar putea sa se adreseze justitiei pentru stabilirea drepturilor asupra creatiilor si a drepturilor patrimoniale asupra acestora.


Interesant...dar nu pot oferi o solutie sigura.

Este adevarat ca articolul 44(1) se refera, din pacate, doar la angajatul autor. Insa cred ca articolul trebuie privit in intregul lui.

Daca legiuitorul prevede prin urmatoarele aliniate ca angajatorul nu poate detine la infinit aceste drepturi patrimoniale, in conditiile existentei unei clauze contrare, cu atat mai mult ar trebui ca aceste drepturi sa revina la un moment dat autorului daca raporturile de munca au incetat.

Pe de alta parte e la fel de adevarat ca sustinerea unei astfel de cauze nu are radacini adanci in lege. Stiti cum e ..... se tot vorbeste de spiritul legii si nu de litera ei.

Aveti o "sansa".
Potrivit art.44 opera trebuie sa fie creata " în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu precizate în contractul individual de muncă". Dupa cum arata CIM-ul dvs, nu ati avut atributii precizate si afirmati ca nu exista nici Fisa postului.
Prin urmare, nu ati creat acele opere in indeplinirea atributiilor de serviciu si nu se aplica dispozitiile art.44.:)
Recomandare: Actionati in instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2010
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor in grafica krokodil3 krokodil3 Buna ziua, Am o neliniste de cateva zile si sper sa primesc un raspuns de la dumneavoastra. Sunt angajat in cadrul unei companii si incadrat in cartea de ... (vezi toată discuția)
Clauze contractul individual de munca tartalak tartalak dreptul de proprietate intelectuala-toate drepturile de proprietate intelectuala definite conform legii asupra operelor create de salariat in cadrul ... (vezi toată discuția)
Drept de autor pe lucrari iuliana_rosca iuliana_rosca Pentru lucrarile de conceptie (proiecte, strategii) elaborate in timpul programului de munca exista drept de autor? (vezi toată discuția)