avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil & alocatie cu venituri din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil & alocatie cu venituri din alt stat membru UE

Buna, sunt insarcinata si pe 20.08.22 e termenul de nastere al bebelusului.
1) Eu sunt angajata in Austria full time din 26.09.16 - 24.06.22 (din 26.05. - 24.06. sunt in concediu de odihna, dupa care, din 25.06 intru in prenatal (=Mutterschutz) pentru 8 saptamani inainte si 8 saptamani dupa termenul de nastere. In timpul prenatalului primesc bani de la casa de asigurari din Austria.)

2) Din 18.03.22 lucrez part time (4h pe zi) si in Romania. Pana pe 25.05.22 am lucrat de acasa din Austria (home office din strainatate). Din 26.05.22 am revenit in Romania si lucrez de aici.

Eu voi naste in Romania si as dori sa aplic aici pentru indemnizatie crestere copil si alocatie. Prenatalul il voi primi doar din Austria, in Romania nu vreau sa aplic pt el. Din cate m-am informat eu in Austira prenatalul e ca o "compensare" ca am lucrat la ei inainte de nastere, nu are legatura unde se naste sau creste copilul.

Cei de la AJPIS mi-au spus ca pentru a beneficia de indemnizatie din Romania trebuie ca cel putin ultima luna lucrata inainte de nastere trebuie sa fie in Romania (ceea ce am).

1) Ajunge cat am fost angajata pana acum in Romania (18.03. - 30.06.) sau trebuie sa raman angajata pana la sfarsitul lui Iulie sau pana la data nasterii, tinand cont ca eu primesc prenatal din Austria pana la data nasterii (si 8 sapt dupa nastere).

2) Legea carui stat membru UE se aplica in cazul meu? Care stat trebuie sa imi dea indemnizatia si alocatia? Tin sa precizez ca indemnizatie de crestere copil si alocatie se primeste in Austria doar daca copilul si mama vor avea rezidenta in Austria (ceea ce noi nu vom avea din moment ce ne-am mutat in Romania de tot).

3) Care va fi baza de calcul al indemnizatiei? Pe ce perioada de timp/care luni calendaristice se va lua in calcul salarul meu din Austria, tinand cont ca pe perioada 18.03. - 24.06. am lucrat si in Austria si in Romania?

4) Ce acte sunt necesare de la firma din Austria pt dosarul de indemnizatie crestere copil si alocatie? Tinand cont ca anexa 2 care este ceruta de la angajatorii romani nu se poate completa de o firma straina (care nu intelege romana si nu are nicio obligatie legala sa completeze un asemenea formular). Ajunge contractul, fluturasele lunare, o dovada ca sunt angajata pana pe data de 24.06.2022 (este o foaie care arata ca eu am fost asigurata de ei pana la aceasta data)?

5) In Austria se primesc 2 salarii aditionale celor lunare, care sunt platite de 2 ori pe an: in Mai si Noiembrie. Daca vreuna din lunile astea nu se iau in calcul la socoteala indemnizatiei se ia totusi in calcul partea proportionala?

Multumesc anticipat pentru ajutor!
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2022
Magdeea, utilizator

Alte discuții în legătură

Drepturile unui femei care lucreazã in austria ggdaniel ggdaniel buna ziua,puteți sa-mi spuneți va rog daca sotia mea care lucreaza in Austria forme legale ca ingrijitoare va pute beneficia de prenatal si post ... (vezi toată discuția)
Daca lucrezi in austria ca si ingrijitor batrani Lcami Lcami Buna ziua lucrez in Austria de mai bine de 1 an ca si ingrijitoare batrani cu contract de munca (imi platesc asigurarea si pensia) trimestrial. Imi platesc ... (vezi toată discuția)