avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Se primeste indemnizatie de crestere copil in Romania ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Se primeste indemnizatie de crestere copil in Romania daca 2 luni inante de nastere sunt angajata insa intru direct in concediu prenatal neplatit si inaintea acestei perioade am lucrat cu contract in strainatate timp de 12 luni

Imi puteti spune va rog daca ma incadrez la indemnizatia de crestere copil si care e modul de calcul a acesteia in situatia urmatoare?
· Pe perioada 1 Noiembrie 2017- 31 Octombrie 2018 contractul de munca s-a desfasurat in Austria unde au fost platite toate taxele si contributiile sociale. Pe aceasta perioada orice fel de contributie a fost suspendata in Romania.
· In Romania contractul de munca local reintra in vigoare de la 1 Noiembrie 2018 , moment in care ar trebui sa intru si in concediu medical prenatal (data estimata a nasterii fiind sfarsitul lui Decembrie 2018) fara plata (plata depinzand de asigurarile sociale de sanatate care nu au fost platite in Romania).
Inteleg ca este necesara desfasurarea de activitati profesionale in Romania pentru a avea acest drept.
Este suficient un contract de munca chiar daca nu se incaseaza venituri?
Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2018
AnaEco, utilizator
Cel mai recent răspuns: Daenycious , utilizator 12:45, 27 Septembrie 2018
Buna dimineata.
Pentru a putea beneficia de concediu pre si postnetel in tara trebuie sa aveti venituri impozabile (salarii, venituri din agricultura, etc- gasiti informatii pe net legate de aceste venituri...)
Pentru indemnizatia de concediu pentru crestere copil, pana la 2 sau 3 anii...intrebati la AJIPS (Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala)din judetul umde locuiti cum se pot lua in considerare veniturile din Austia.
Contractul de munca a fost incheiat cu angajatorul austriac sau cu cel roman si transferaata acolo?
Detalii
www.avocatnet.ro/articol_472...
Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2018
Ionut.ion, utilizator
Contractul pe cele 12 luni este incheiat cu angajatorul austriac cu toate taxele si asigurarile platite in Austria. De la 1 Noiembrie ma intorc pe un post care a fost suspendat in aceasta perioada.
Am inteles ca m-as incadra sa primesc indemnizatie luandu-se in calcul si cele 12 luni atata timp cat am activitate profesionala in Romania inainte de nasterea copilului. Intrebarea este daca se considera ca am realizat activitati profesionale în Romania pe perioada dinaintea datei nasterii copilului, in cazul
meu cele 2 luni daca am un contract de munca dar o sa fiu in concediu medical fara plata.? Doar faptul ca am un contract de munca se comsidera activitate profesionala ?
Sa inteleg ca inainte de cele 12 lunii lucrate in Austria ati lucreat in Romania in baza unui CIM,nu?
Nu stiu ce sa va spun in legatura cu concediul fara plata ( in loc de prenatal banuiesc, nu?) daca se considera activitate desfasurata sau nu, poate va ajuta altcineva cu aceasta info, ce cunosc este faptul ca in concediul fara plata se suspenda si CIM dar nici de asta nu sunt sigur.
Mai asteptati si ajutorul unor persoane mai in masura sa va raspunda.
Multumesc!
Buna ziua,

Din ce am citit pe aici veniturile trebuie sa fie in Romania, cu taxele achitate catre statul roman.
Ar mai fi fost o sansa sa fi avut inca 12 luni lucrate in anul anterior plecarii in Austria - dar avand in vedere ca mai aveti inca 2 luni (si astea cu venit efectiv 0) pana la DPN ati mai ramane cu 10 luni de venit (repet, daca aveti asa ceva), deci tot nu v-ati incadra.

Cel mai bine mergeti direct la agentia care preia dosarele si intrebati acolo concret pe speta dvs. avand informatiile pe 2 ani in urma de la data prezumata a nasterii copilului, poate gasiti pe cineva dragut sa va ajute cu date concrete.

Multa sanatate!

AnaEco a scris:

Contractul pe cele 12 luni este incheiat cu angajatorul austriac cu toate taxele si asigurarile platite in Austria. De la 1 Noiembrie ma intorc pe un post care a fost suspendat in aceasta perioada.
Am inteles ca m-as incadra sa primesc indemnizatie luandu-se in calcul si cele 12 luni atata timp cat am activitate profesionala in Romania inainte de nasterea copilului. Intrebarea este daca se considera ca am realizat activitati profesionale în Romania pe perioada dinaintea datei nasterii copilului, in cazul
meu cele 2 luni daca am un contract de munca dar o sa fiu in concediu medical fara plata.? Doar faptul ca am un contract de munca se comsidera activitate profesionala ?

Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2018
Daenycious, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Mihaelanadia Mihaelanadia Buna ziua,as dori sa stiu si eu daca lucrez in Austria de 2 ani ca persoana fizica independents,am dreptul la indemnizatie crestere copil in Romania??? (vezi toată discuția)
Sunt eligibila pentru indemnizatie ccc daca mi-am dat demisia inainte de a naste? irinaghi irinaghi Buna ziua, daca am lucrat cu CIM in mod constant in ultimii ani, dar imi dau demisia cu doua luni inainte de a naste, mai sunt eligibila pentru indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Drepturile unui femei care lucreazã in austria ggdaniel ggdaniel buna ziua,puteți sa-mi spuneți va rog daca sotia mea care lucreaza in Austria forme legale ca ingrijitoare va pute beneficia de prenatal si post ... (vezi toată discuția)