avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot sa renunt la sprijinul financiar din Iulie de 700 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot sa renunt la sprijinul financiar din Iulie de 700 lei?

Ma aflu in urmatoarea situatie: student sub 26 ani, orfan de un parinte, beneficiez de pensie de urmas. Parintele supravietuitor este si el pensionar (limita de varsta).
Din cauza veniturilor mici (venitul net mediu (IN ULTIMELE 3 LUNI anterioare inceperii anului universitar, deci: iulie, august, septembrie) per membru de familie este mai mic decat salariul minim net garantat in plata (1524 lei)), beneficiez la facultate de bursa sociala.

Aici intervine o problema: Din cauza faptului ca atat eu cat si tatal meu incasam pensii de sub 2000 lei, vom beneficia in luna iulie 2022 de ajutorul financiar de 700 lei parte a Programului guvernamental „Sprijin pentru România”.

Din aceasta cauza, risc sa nu ma mai incadrez pentru a beneficia de bursa sociala de la facultate in anul universitar urmator. Partea trista este ca voi depasi conditiile de eligibilitate cu doar 5 lei (!).

Intrebarea mea este: credeti ca pot face ceva in acest sens? Eu m-am gandit sa renunt eu (sau parintele supravietuitor) la acel sprijin financiar de 700 lei, dar nu stiu daca este posibil si mai ales CUM?

Voi ce ati face in locul meu? Ma aflu intr-o situatie foarte dezavantajoasa, primind 700 lei pe de o parte dar as pierde dreptul de a primi o suma mai mare de bani, lunar, timp de un an, din partea facultatii (sub forma bursei sociale).
Va multumesc si va doresc o zi minunata!
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2022
alexciprian24, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexciprian24 , utilizator 22:04, 21 Iunie 2022
Bună ziua,

În opinia mea acești bani nu trebuie luați în considerare la calculul venitului lunar mediu net în funcție de care se acordă bursele sociale.

În oug 74/2022 scrie:
Articolul 7
Ajutorul financiar nu se consideră venit în înțelesul art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, și nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările ulterioare.

Voi ce ati face in locul meu?

Aș explica situația și aș întreba, în scris, ministerele care au fost implicate în redactarea ordonanței 74/2002, adică la Ministerul Muncii și la Ministerul Finanțelor dacă trebuie să-i declar când îmi depun dosarul pentru bursa socială. Aș mai întreba și la Ministerul Educației.
Răspunsurile oficiale (sper pozitive pentru dvs.) vă vor ajuta la facultate.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc frumos pentru ajutor! Am sa ma ocup de acest lucru pana la inceperea noului an universitar.

Toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venit minim?nu am nici un venit. ahyle_blue_eyes ahyle_blue_eyes Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a anuntat, de asemenea, ca tot din ianuarie 2009 va creste si venitul minim garantat, diferentiat pentru diferite ... (vezi toată discuția)
Alocatie pentru sustinerea familiei Tinabela Tinabela Buna ziua, Am o intrebare referitoare la stabilirea cuantumului alocatiei pentru sustinerea familiei: Se ia in considerare pensia de urmas a copilului dupa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! o persoană care nu beneficiază de pensie, are dreptul ... ligia bejan ligia bejan Buna ziua! O persoană care nu beneficiază de pensie, are dreptul la un ajutor social dacă soțul acesteia beneficiază de o pensie în valoare de 850 lei? (vezi toată discuția)