Buna ziua! Va rog sa imi raspundeti la urmatoarea problema: tatal meu este decedat si a fost casatorit la momentul decesului cu o alta sotie (eu provenind din alta casatorie). In cazul dezbaterii succesiunii dupa bunici, sotia tatalui meu mai are cota la bunurile acestora?
Sotia tatalui nu are vocatie la mostenirea bunicilor paterni (socrii ei). Insa are vocatie la mostenirea sotului sau care, la randul lui, si-a mostenit cel mai probabil parintii. In consecinta, in cota prevazuta de lege pentru sotul supravietuitor care vine in concurs cu descendentii (respectiv dvs. si alti copii ai tatalui, daca mai exista), sotia supravietuitoare va culege mostenirea dupa sotul sau indiferent de unde si de la cine provin bunurile acestuia detinute la data mortii, adica inclusiv bunurile acestuia provenite din mostenirea de la parintii sai. Succesiunile se dezbat in ordinea deceselor.
Veti dezbate succesiunea bunicii la care au vocatie bunicul si fiii acestora, respectiv tatal dvs.si fratii lui daca acestia exista. Apoi dezbateti succesiunea tatalui dvs. si vor veni sotia supravietuitoare si dvs. Bunicul nu are vocatie la succesiunea fiului deoarece existati dvs., descendentul. CCu alte cuvinte, faptul ca bunicul este in viata nu schimba situatia. Cand va deceda bunicul, pe acesta il veti mosteni dvs., in nici un caz nora.