avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reziliere abuziva contract lucrari de constructie din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reziliere abuziva contract lucrari de constructie din partea prestatorului

In luna Mai 2022 am realizat un "Contract executie lucrari de constructie" in care se mentionau cerinte: unele generale gen "glet + amorsa + varuit" sau " reparat canalele pentru cablurile electrice", altele mult mai exacte gen "montat faianta in baie stil herringbone, gresie la 45*".

Ulterior, dupa inceperea lucrarii, prestatorul a inceput sa profite de faptul ca nu eram prezenta si sa omita anumite lucruri, si sa imi ceara sa aduc echipe separate pt lucrari trecute in contract (gauri AC, hota, centrala) sau sa nu varuiasca numite zone pt ca "oricum nu se vad ca vine plinta/pervaz". Mi-a cerut sa chem echipa care mi-a facut instalatia electrica si ei sa modifice canalele pt cabluri in zonele in care nu erau asezate corect, desi ii explicasem ce inseamna pt mine "reparat canalele" din momentul in care au fost trecute in contract.

La o saptamana dupa inceperea lucrarilor, cand am ajuns si observat situatia, am comentat ca sunt trecute in contract si trebuiesc facute si l-am pus sa repare anumite lucruri. Deranjat, a inceput sa imi spuna ca sa chem alta echipa pentru bai (subiect total diferit fata de ce vorbeam in momentul respectiv), ca el nu are ulilajele necesare pt a taia bucati mici, desi eu il intrebasem de la inceput daca are, pt ca modelul herringbone cu placi subtiri necesita mult lucru.

Cand i-am cerut sa imi dea oferta de pret detaliata pe fiecare manopera trecuta in contract (pt a vedea cat doreste sa imi inapoieze din moment ce nu dorea sa faca baile, iar in bai erau mai mult de facut decat gresie+faianta), mi-a spus ca el nu mai face nimic, ca ne socotim pe bani pt ce s-a facut si sa caut alta echipa, ca el nu face reofertare si nici "farmacie" sa taie placile pe bucatele mici.

Din punctul meu de vedere este o reziliere abuziva, din cauza ca el, prestatorul, nu doreste sa faca ceea ce si-a asumat prin contract.

Sunt incepute multe, in 2 etaje a inceput si nu a terminat nimic, iar o echipa noua nu imi va oferi garantie pe ce este inceput de alta echipa.

Am vreo sansa sa imi primesc toti banii inapoi din moment ce el intrerupe asa contractul? Ce pot face?
Cu echipa noua tre sa readuc la gri casa si sa repornesc ca sa pot primi garantie, ceea ce inseamna din nou pretul materialelor + manopera + manopera de a aduce la zero.
Ultima modificare: Luni, 11 Iulie 2022
akyla, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 09:01, 13 Iulie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Puteți invoca rezoluțiunea contractului și restituirea sau diminuarea prețului achitat. Se poate solicita și obligarea la terminarea lucrărilor și in masura in care nu își îndeplinește aceasta obligație sa Solicitați autorizarea efectuării lucrării pe cheltuiala debitorului.

Cu stima.
Multumesc de raspuns!

In contract am trecut asa ceva:
22. Rezilierea contractului
22.1 - Nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezentul contract de către una din părţi dă dreptul
părţii lezate de a considera contractul de drept reziliat, rezilierea operând în termen de 5 zile de
la comunicarea declarației de reziliere trimisă de partea lezată, dacă în termenul de 5 zile
acordat, obligațiile care au făcut obiectul contractului nu sunt îndeplinite de partea notificată.
Rezilierea va opera în condițiile astfel precizate fără intervenţia instanţei de judecată partea
vătămată având dreptul de a pretinde plata de daune-interese.
22.2. Contractul se va rezilia și în următoarele cazuri:
(1) În cazul în care executarea Contractului este viciată de erori substanțiale, nereguli sau fraudă.
(2) În cazul în care erorile substanțiale, neregulile sau frauda, sunt imputabile executantului,
Achizitorul poate suplimentar rezilierii, să refuze efectuarea plăților sau poate proceda la
recuperarea sumelor deja plătite, proporțional cu gravitatea erorilor, neregulilor sau fraude.


Avand in vedere sa este mentionat ca rezelierea se face fara interventia instantei de judecata, pot face plangere la protectia consumatorilor pentru modul in care s-a comportat, pt ca a incercat abuziv rezilierea?

De asemenea, el a cerut rezilierea, dar eu sunt partea vatamata. In termenul mentionat acolo, 5 zile, nu am timp sa procur toate materialele ca sa ii cer sa termine lucrarea. Cum ar trebui sa procedez ca sa nu zica ca nu se termina lucrarea pt ca eu nu am materialele (termenul de finalizare era pe la jumatatea lui august)?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instanța poate fi investita oricând cu o acțiune in rezoluțiune mai ales dacă vorbim de o rezoluțiune abuziva. Ați primit de la prestator notificare de reziliere? Ați uzitat de multe ori termenul reziliere abuziva, sa înțeleg ca ați primit o notificare in acest sens? Fără o notificare nu discutam de reziliere.
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2022
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
Eu consider ca da.

In urma cererii mele de a face ceea ce este in contract, mi-a cerut(verbal) sa chem alta firma pt bai. Baile erau trecute in contract, dar nu aveam cost pt fiecare manopera in parte. Astfel, i-am schis pe whatsapp plangerile(ca sa existe si scris). I-am cerut sa refaca oferta initiala si sa puna preturi pentru fiecare manopera trecuta "cu liniuta" din contract, pt a vedea cat vom scadea la final din pret(din moment ce refuza sa faca baile, discutate si trecute in contract si pretul final).

In acel moment, mi-a scris pe whatsapp ca "o sa va refac oferta de pret, va calculez cat s-a facut pana acum, va voi restitui restul si cautati alta firma sa termine".

Eu deja am cautat si chemat alta firma.
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2022
akyla, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In termeni legali nu constituie o reziliere. Formulati o actiune in instanta astfel cum v-am spus initial, puteti solicita astfel, restituirea pretului achitat, diminuarea pretului achitat, obligarea prestatorului la suportarea prejudiciului cauzat, obligarea prestatorului la finalizarea lucrarilor.

Alte discuții în legătură

Reclamatie firma constructii AndreiBlaucean AndreiBlaucean Buna ziua! De curand am achizitionat un apartament in Bucuresti. De la inceput am stabilit ca voi dori anumite modificari fata de planurile initiale ale ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract si cerere restituire avans prestari servicii ralwel ralwel Buna ziua, Situatia mea sta in felul urmator: Am semnat un contract prestari servicii (realizare website) cu o firma din Alba, eu fiind persoana fizica. ... (vezi toată discuția)
Contract san24c san24c Obiect-prestarea serviciilor de instalare a sist.de supravegh.video in comuna; Durata-\"se deruleaza pe durata executarii lucrarilor de instalare respectiv 45 ... (vezi toată discuția)