avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce motive putem invoca in cererea de recurs, obiect: ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce motive putem invoca in cererea de recurs, obiect: actiune daune contractuale?

Ce motive putem invoca in cererea de recurs impotriva hotararii instantei care a admis cererea de apel? Obiect dosar: actiune in daune contractuale. Mentionez ca am introdus in instanta o actiune in daune contractuale si am castigat in fond procesul. Ulterior, paratii au formulat apel si instanta de apel a admis apelul si ne-a dat posibilitatea de a ataca cu recurs hotararea. Va rog sa ma ajutati cu cateva motive de recurs sau cu un model de cerere. Apelul a fost admis deoarece nu aveam semnate avizele de transport marfa si instanta a considerat ca dreptatea le apartine paratilor. Desi noi am livrat marfa, dar ei nu au semnat factura si avizele si nu au mai recunoscut debitul. Care este cuantumul taxei de timbru la cererea de recurs?
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2022
anna_cta, utilizator
Cel mai recent răspuns: anna_cta , utilizator 15:44, 15 Iulie 2022
Buna ziua!

Motivele de recurs sunt strict prevazute de Codul de procedura civila,la art. 488, si privesc numai motive de legalitate:

"1. când instanţa nu a fost alcătuită potrivit dispoziţiilor legale;
2. dacă hotărârea a fost pronunţată de alt judecător decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului sau de un alt complet de judecată decât cel stabilit aleatoriu pentru soluţionarea cauzei ori a cărui compunere a fost schimbată, cu încălcarea legii;
3. când hotărârea a fost dată cu încălcarea competenţei de ordine publică a altei instanţe, invocată în condiţiile legii;
4. când instanţa a depăşit atribuţiile puterii judecătoreşti;
5. când, prin hotărârea dată, instanţa a încălcat regulile de procedură a căror nerespectare atrage sancţiunea nulităţii;
6. când hotărârea nu cuprinde motivele pe care se întemeiază sau când cuprinde motive contradictorii ori numai motive străine de natura cauzei;
7. când s-a încălcat autoritatea de lucru judecat;
8. când hotărârea a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greşită a normelor de drept material."
Va multumesc. Cum se calculeaza taxa de timbru pentru cererea de recurs?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform OUG nr. 80/2013:

Articolul 24
(1) Recursul împotriva hotărârilor judecătorești se taxează cu 100 lei dacă se invocă unul sau mai multe dintre motivele prevăzute la art. 488 alin. (1) pct. 1-7 din Codul de procedură civilă.
(2) În cazul în care se invocă încălcarea sau aplicarea greșită a normelor de drept material, pentru cereri și acțiuni evaluabile în bani, recursul se taxează cu 50% din taxa datorată la suma contestată, dar nu mai puțin de 100 lei; în aceeași ipoteză, pentru cererile neevaluabile în bani, cererea de recurs se taxează cu 100 lei.
(3) Recursul incident și recursul provocat se taxează după regulile prevăzute la alin. (1) și (2).
La ce se refera mai exact art. 488 pct. 8 ? Ce norme de drept material putem invoca ca au fost incalcate sau aplicate gresit ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza taxa de timbru pentru recurs cosmamihai cosmamihai Contest ,in recurs,la un proces de succesiune,suma de 8000 de lei.Trebuie sa platesc 645 de lei taxa de timbru.Nici la fond,nici la apel ,nu am platit atat de ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru petre_marian petre_marian buna seara .As dorii sa stiu care este diferenta intre taxa de timbru de la apel si cea de la recurs? (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru pentru recurs bodisin bodisin Cum se interpreteaza art 24 din OUG 80/2013 -al( 2)lin. (1). Articolul 24 (1) Recursul împotriva hotărârilor judecătorești se taxează cu 100 lei dacă ... (vezi toată discuția)