avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Salutare, Am avut un accident in urma cu ceva timp, Un ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Salutare, Am avut un accident in urma cu ceva timp, Un pieton ...

Salutare,
Am avut un accident in urma cu ceva timp,
Un pieton alergand pe trecere, am franat dar din pacate din cauza asfaltului umed totusi l-am lovit cu oglinda, nimic grav, a avut o usoara entorsa cand a cazut,

Am sunat la 112, si apoi am fost la sectia de politie impreuna cu pietonul,

Mi s-a facut dosar penal de vatamare corporala, acesta a fost clasat,

dar mi s-a spus de la politie ca voi avea in continuare permisul suspendat pentru o perioada de 6 luni,

Intrebarea ar fi, de ce perioada de suspendare a permisului este de 6 luni ? nu ar fi trebuit sa fie doar 3 ?

Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2022
AdrianPris, utilizator
Cel mai recent răspuns: tudorascu f , utilizator 18:57, 14 Iulie 2022
Pentru ca, schimbindu-se in februarie codul rutier, asa considera politia.(in raspar cu pevederile art. 15 din cobstitutie). Daca doriti, puteti sa-i dati in judecata pe cei care au decis lucru (functionarii publici politisti ce semneaza documentul), la instantele de contencios administrativ, cerindu-le despagubiri pentru cele 3 luni in plus. La care se va mai aduga una, daca nu luati testul 13/15.
Cititi legea, de la art. 103 inclusiv, pina la 106.1 inclusiv.
[ link extern ]
Multumesc,

Mai am o intrebare totusi,
Accidentul s-a intamplat pe 12-12-2021, iar decizia de clasare am primit-o in Iunie,

Nu ar fi trebuit sa se aplice prevederile de la momentul accidentului ?

De asemenea, pot beneficia de reducerea perioadei de suspendare ?
AdrianPris, utilizator
V-am raspuns deja la prima intrebare, dar nu ati citit cu atentie si nu ati inteles.
Da, beneficiati de reducere daca dati examenul si-l luati in primele 20 de zile de suspendare, in plus depuneti cererea (nu e nevoie, dar au uitat parlamentarii sa modifice legea si politia asa va considera, din cauza ambiguitatii textului actual) tot in acele 20 de zile (hai, maxim 30, dar nu mai mult),
Reducerea e doar cu o treime, adica 2 luni..

V-am dat link la lege, articolele vizate, gasiti acolo toate informatiile necesare. Cititi cu mare atentie.

Bonus: www.avocatnet.ro/articol_441...
[ link extern ]
Va angajati avocat pentru asta.
latka, utilizator
Nu se aplica reducere,sunt in aceeasi situatie,dati in judecata.
Se aplica reducere, art. 103 din OUG 195/2002 nu intra la interdictii:
Articolul 104
(2) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
b) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);
c) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
d) perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4).

Dar, pentru a beneficia de ea trebuie sa :

Articolul 106
Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație prevăzut la art. 104 alin. (1) lit. a) până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
[ link extern ]

In acelasi timp examenul e si o obligatie {pina la sfirsitul perioadei de suspendare) :
Articolul 106^1
(1) Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, în mod obligatoriu, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie stabilită prin procesul-verbal de constatare a contravenției, un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, atunci când suspendarea a fost aplicată pentru:
a) conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
b) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului ori circulația pe sens opus, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
(2) Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se susține, în mod obligatoriu, și în cazurile în care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pentru o perioadă de 180 de zile, potrivit art. 103 alin. (1) lit. c) și d), până la expirarea perioadei acesteia.
(3) Perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce prevăzute la alin. (1) și (2) se prelungesc, de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaștere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 zile din hg ... Teofil56 Teofil56 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 zile din hg 1391/2006 pentru depunerea cererii de reducere a perioadei de suspendare a permisului auto ... (vezi toată discuția)
Redobandire carnet conducere la 30 zilebuna ziua ! se poate redobandi carnetul de conducere la 30 zile ... Teo15 Teo15 Buna ziua ! Se poate redobandi carnetul de conducere la 30 zile in cazul in care conducătorul auto a fost depistat cu o alcoolemie in aerul expirat de ... (vezi toată discuția)
Bună dimineața am și eu o întrebare mi s-a suspendat carnetul ... tolea mioara tolea mioara Bună dimineața am și eu o întrebare mi s-a suspendat carnetul de conducere pe două luni pentru neacordare de proprietate cu accident fără victime doar ... (vezi toată discuția)