Cand se inregistreaza prestatorul PFA la CASS (o data cu "declaratia de asigurat"), se preia si carnetul de munca. Carnet de munca ce se afla la ITM. Practic, trebuie ridicat la la ITM si depus la CASS. Din informatiile mele, se exclud reciproc cele 2 calitati, desfasurate concomitent: salariat si PFA inregistrat la CASS. Aveti alta informatie? V-as ruga sa-mi indicati si sursa acesteia, in acest caz. Multumesc.
Eu am inteles ca este obligatoriu pentru o PFA sa incheie contract pentru plata CASS, indiferent daca este angajat cu norma intreaga sau partiala in alta parte. Asa este? Daca da, stie cineva din ce an a devenit obligatoriu acest lucru? Parerile sunt diferite, din cate am studiat pe net.
- CAS (sanatatea) este obligatorie
- CASS (pensii) nu este obligatorie
Art. 61 din Legea 19/2000 (Pensiilor)
(2)Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III.
EXCEPTIE
Persoanele care desfasoara una sau mai multe activitati independente sunt scutite de depunerea declaratiei de asigurare daca beneficiaza de o categorie de pensie sau sunt intr-una din urmatoarele situatii: