avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale angajat si pfi
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

angajat si pfi

Buna ziua,

Datele problemei sunt urmatoarele:- sunt angajat la o firma
- vreau sa-mi deschid pfi sau pfa

Intrebarile sunt :1.CASS se achita si in calitate de pfi sau pfa sau se tine cont ca le platim atat eu cat si angajatorul in calitate de angajat.
2 Ce taxe si impozite as avea de achitat in calitate de pfi si pfa.


Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consilier juridic 21:31, 18 Iulie 2009
OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre PFA, intreprinderile individuale si familiale prevede ca :
Art. 17. - (1) PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata si nici nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.
(2) Cu toate acestea, o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.

Art. 18. - PFA este asigurata in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurata in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege.
Daca sunteti angajat nu sunetti obligat sa faceti asigurare la pensie ca PFA sau II
lg 19/2003:

Art. 6(1). - (1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.
(2) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III.

Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;

IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:@

d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;

La sanatate in schimb cred ca se asigura obligatoriu orice fel de venit.
ai oblugatia sa faci contract cu casa de pensii, casa de asigurari de sanatate si somaj.nu ai voie sa faci angajari, pentru ca nu esti societate.
ai obligatia sa platesti impozit pe venit de 16%.
PFA nu poate face angajari pentru desfaursarea activitatii pt care s-a autorizat, in schimb INtreprinderea individuala autorizata poate face si angajari, cf OUG 44/2008.
Multumesc,m-am lamurit.

Alte discuții în legătură

Pfa - cas valy_c valy_c Buna Ziua, Am avut un PFA din 2008 pana in 10 iunie 2010, cand mi-am suspendat activitatea pentru ca am intrat in concediu ingrijire copil. Am fost angajata ... (vezi toată discuția)
Pfa asigurari sociale george16 george16 am si eu un pfa de un an de zile ,profesii liberale ,in sistem real ,inregistrat la registrul comertului,administratia financiara ,la care ... (vezi toată discuția)
Declaratie de asigurare (pfa si angajat) Vreau.SaStiu Vreau.SaStiu Bun gasit ! Sunt inginer constructor angajat cu contract de munca permanent la o firma de profil. Mai am si o autorizatie de PFA in calitate de expert in ... (vezi toată discuția)