avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Obligatie declarare si plata CAS de catre PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Obligatie declarare si plata CAS de catre PFA

Buna ziua!

Am urmatoarea problema:

Pensionara, 56 ani - are calitatea de persoana fizica autorizata (comerciant) - a primit o adresa de la Casa de Pensii in care i se cere sa se prezinte pentru a incheia declaratia de asigurare, deoarece a inregistrat venituri din act independente in anul 2009.

Mentionez ca doamna in cauza nu a mai declarat si platit CAS din anul 2002, iar din anul 2006 este pensionara, insa este prima data ca primeste asemenea adrese.

Orice comentariu pe aceasta tema imi este de un real ajutor.

Multumesc.

Lavinia
Cel mai recent răspuns: lavinia17d , utilizator 10:14, 7 Iulie 2010
La 30 iunie 2010 exista doua obligatii legale ale PFA privind contributiile cu asigurarile sociale


OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre PFA, intreprinderile individuale si familiale


Art. 18. - PFA este asigurata in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurata in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege.

Referitor la contributia la sistemul public de pensii-CAS, PFA este obligatoriu asigurata, cu exceptiile prevazute de Legea 19/2000. Astfel, sunt exceptate de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii prevazute de Legea nr.19/2000 sau daca se regasesc in situatiile prevazute la art. 5, alin. 1, punctele I, II si III, astfel cum sunt prezentate mai jos. Pe scurt, pensionarul PFA nu plateste CAS.


Art. 6 ind. 1. - (1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.
(2) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III.
Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
III. persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare, ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii, denumite în continuare şomeri;
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;
V. Persoanele care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV.
(2) Se pot asigura în sistemul public, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, persoanele care se regăsesc în situaţiile prevăzute la alin. (1) şi care doresc să îşi completeze venitul asigurat, precum şi persoanele care nu se regăsesc în situaţiile prevăzute la alin. (1).
(3) Salariul mediu brut este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Atentie insa, pensionarul PFA nu este scutit de contributia la sistemul de asigurari sociale de sanatate-CASS, in conditiile prevazute de lege:

Art. 17 din Ordinul 617/2007
(1) Pentru pensionari contribuţia datorată de aceştia se aplică numai la veniturile din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit prevăzută de Codul fiscal, se calculează pentru diferenţa dintre cuantumul pensiei şi această limită şi se virează odată cu plata drepturilor băneşti asupra cărora se calculează de către cei care efectuează plata acestor drepturi.

Limita este de 1000 de RON.

1. Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente au obligatia virarii contributiei in procent de 5.5% la bugetul FNUASS, trimestrial, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru. În cazul neachitarii în termen a contributiilor datorate fondului, casa de asigurari procedeaza la aplicarea penalitatilor de întârziere si a masurilor de executare silita pentru încasarea sumelor datorate. Aceste penalitati au un mod de calcul diferentiat, conform legilor care au fost aplicabile de la data exigibila si pana la data efectuarii platii. Pentru situatia exacta este absolut necesar sa solicitati o fisa sintetica a PFA-ului de la Administratia financiara si o situatie de la CASMB.


2. Obligatia de declarare. Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente au obligatia sa depuna la casa de asigurari de sanatate, pentru care au optat, declaratiile privind obligatiile ce le revin fata de bugetul FNUASS.


3. Modelul declaratiei il puteti downloada la urmatoarea adresa: [ link extern ]

4. Termenul de depunere:

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente sunt obligate sa depuna declaratii privind obligatiile de plata catre bugetul FNUASS anual, pana la primul termen de plata -15 aprilie a fiecarui an, intrucat plata se face trimestrial.

5. Plati:

-direct la casieriile CASMB, in functie de sectorul de domiciliu al platitorului:
-pentru sectoarele 1, 2, 3 si 4 la sediul Mosilor
-pentru sectoarele 5 si 6 la sediul Gorjului
-prin virament bancar (vezi modalitatea de completare a OP-ului aici: [ link extern ] )

A se vedea adresele sediilor aici: [ link extern ]

Pentru detalii suplimentare va stau la dispozitie.

Cu stima,

Luisa Mitroi


Ultima modificare: Luni, 5 Iulie 2010
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Buna ziua,

Am Intreprindere Individuala (Tg-Mures) si platesc lunar o contributie CAS, a carei valoare a fost stabilita ca fiind 31,3% dintr-o suma asigurata. Am inteles, ca incepand cu 1 iulie trebuie platit 10.5% din venitul net. Cum se procedeaza in acest caz? Se depun lunar declaratii, sau numai la sfarsitul anului fiscal?
Va multumesc pentru raspuns.
Multumesc pentru raspuns!

E adevarat, pensionarul PFA nu are obligatia de declarare si plata CAS, iar problema de care va vorbeam s-a solutionat cu "fluturarea" unui cupon de pensie.

Lavinia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa care are si carte de munca la un srl - plateste cas de 2 ori? Delia Elena  NEDA Delia Elena NEDA Am aflat cu stupoare de 2 saptamani ca trebuia, in calitate de PFA, sa platesc CASS de la momentul inregistrarii ca PFA (deci acum platesc retroactiv, pe ... (vezi toată discuția)
Angajat si pfi drov drov Buna ziua, Datele problemei sunt urmatoarele:- sunt angajat la o firma - vreau sa-mi deschid pfi sau ... (vezi toată discuția)
Pensionarii militari care lucreazã ca pfa plãtesc cas, cass, ºamd? senator senator În această situaţie sunt 2 foşti militari de carieră (unu ofiţer, celălalt maistru militar) care s-au pensionat datorită restrângerii de activitate ... (vezi toată discuția)