avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Declaratie de asigurare (PFA si angajat)
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Declaratie de asigurare (PFA si angajat)

Bun gasit !
Sunt inginer constructor angajat cu contract de munca permanent la o firma de profil. Mai am si o autorizatie de PFA in calitate de expert in constructii.; Am fost somat de CNPAS sa depun o declaratie de asigurare cf. art 6 indice 1 din Lg.19/2000.
Citind textul legii, cred ca ma incadrez la "exceptiile" prevazute de art.5 aliniatul 1, dar as vrea sa fiu sigur ca nu gresesc. Ma puteti lamuri? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Vreau.SaStiu , utilizator 12:48, 7 Iulie 2010
art 5
(1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici
............
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente.

art. 6^1
(2) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III.

va incadrati la exceptii.
Multumesc !
Asa m-am gandit si eu, dar aveam nevoie de confirmarea cuiva mai priceput decat mine la chitibusurile financiar-legale....
Si totusi, cei de la casa de pensii de ce ma someaza atunci??
In mare naivitatea mea, credem ca in "era computerului", exista o baza de date privind angajatii si neangajatii care desfasoara activitati independente
Fiind angajat n-ar fi trebui sa fiti luat in vizor de casa de pensii, ei au doara situatia la zi in ceea ce priveste contributiile datorate / platite catre casa de pensii. Eu ma gandesc sa nu fie probleme acolo, firma sa nu mai fi platit contributiile catre casa de pensii. Atentie la sanatate, acolo se plateste indiferent daca ai / n-ai carte de munca
Multumesc pentru completare:) De curând am fost la Casa Natională de Sanatate si mi-am plătit inclusiv contributia anticipata pe 2010... (evit cât pot, restantele)
Dar nenii-guvernantii astia sunt inepuizabili ! mereu "scot" câte ceva nou :((
... cine amaru le poate studia (si cuprinde) pe toate ?!?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie casa de pensii camellia_camy camellia_camy Buna ziua ! Va rog sa ma faceti sa inteleg daca trebuie sa platesc si contributia la casa de pensii in cazul in care sunt PFA. Discutiile sunt pro si contra ... (vezi toată discuția)
Pfa - cas valy_c valy_c Buna Ziua, Am avut un PFA din 2008 pana in 10 iunie 2010, cand mi-am suspendat activitatea pentru ca am intrat in concediu ingrijire copil. Am fost angajata ... (vezi toată discuția)
Angajat si pfi drov drov Buna ziua, Datele problemei sunt urmatoarele:- sunt angajat la o firma - vreau sa-mi deschid pfi sau ... (vezi toată discuția)