avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Panouri fotovoltaice pe acoperisul blocului si cei de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Panouri fotovoltaice pe acoperisul blocului si cei de la ultimul etaj

Panouri fotovoltaice pe acoperisul blocului

Daca asociatia de proprietari a unui bloc hotaraste (in adunare generala) cu vot majoritar instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperisul blocului, cei care locuiesc la ultimul etaj au drept de veto?

Mai concret, blocul are terasa necirculabila (acoperis cu izolatie de carton asfaltat), iar unul dintre cei de la ultimul etaj, intamplator care indeplineste si rolul de administrator, este o persoana foarte recalcitranta, a carei pozitie declarata vehement este "atata timp cat locuiesc [in acest bloc la ultimul etaj] nu pune nimeni piciorul pe acoperis fara sa-i dau eu voie!"

Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 16:50, 17 August 2022
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Același răspuns, ca la subiectul deschis anterior.
Pentru a se aproba acea lucrare, pe proprietatea comună, în AG trebuie să se obțină acordul a cel puțin 2/3 din totalul proprietarilor din condominiu.

Administratorul e doar un angajat și poate fi demis oricând, dacă vorbește gura fără el și nu-și urmărește doar atribuțiile postului pentru care e plătit.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca e si administrator e o conjunctura de situatii.

Important era daca cei de la ultimul etaj au legal drept de veto, sau altfel de a se opune legal peste acordul pozitiv a >2/3 din proprietari.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu au nici un astfel de drept. Studiati legea 196/2018.
[ link extern ]

Articolul 51
Adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște, cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu, asupra oricărei acțiuni vizând modernizarea condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinței comune sau crearea unor astfel de corpuri, cu condiția ca ea să fie conformă destinației condominiului, cu respectarea legislației în vigoare.
Articolul 52
(1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiție respectiva hotărâre.
(2) Acționarea în justiție în conformitate cu prevederile alin. (1) nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanța dispune suspendarea acesteia.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Are dreptate LATKA pentru cazurile generale, dar in cazul tau, pentru a monta panourile pe acoperis este nevoie de acordul notarial (pentru a nu se razgandi) al tuturor celor de la etajul 4 deoarece sunt primii afectati. Este o situatie asemanatoare cu instalarea de antene RDS pe acoperisul blocului. Cel mai indicat este sa ii lasati pe cei care instaleaza panourile sa discute si sa obtina acordul scris al celor de la etajul 4.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acordul notarial al celor afectati e una, hotarirea AG pentru executia lucrarii, cu acordul a cel putin 2/3 din numarul total al proprietarilor e altceva si e in toate cazurile, fie ele generale sau particulare, deoarece acoperisul, terasa , ce-o fi, e parte comuna a tuturor, nu a celor de la ultimul etaj. Aici nu e vorba de terti, nu sunt pomeniti, poate fi o lucrare pentru asociatie, obtinere venituri.
Ultima modificare: Marți, 16 August 2022
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Apartament neizolat bloc nou loana1 loana1 Buna ziua. Am achizitionat 1 apartament intr-un bloc nou. La prima sedinta, proprietarul de la ultimul apartament a facut precizarea ca acoperisul blocului nu ... (vezi toată discuția)
Ce implica iesirea din asociatia de proprietari in ceea ce priveste impunerea hotararilor aga? Slavescu Slavescu Buna ziua, Asociatia noastra de proprietari strange semnaturi pt izolarea termica a blocului(4 etaje, 2 scari, 40 ap.). Din motive medicale, nu pot fi de ... (vezi toată discuția)
Locatarii dintr-un bloc doresc sa instaleze un lift (exista spatiu ... andryzs andryzs Locatarii dintr-un bloc doresc sa instaleze un lift (exista spatiu pentru lift, exista usi la fiecare etaj, dar fara motor si cabina etc.) va rog sa ... (vezi toată discuția)