avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa matusa si unchi: Sora (fara copii) a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa matusa si unchi: Sora (fara copii) a mamei a ...

Succesiune dupa matusa si unchi: Sora (fara copii) a mamei a facut testament in favoarea sotului (unchi). De-asemenea si el ei, functie de care decedeaza primul sa ramana sotul supravietuitor cu ceea ce au; (fiind coproprietari pe tot). Acum s-au razgandit, tot nu li se pare f clar, deoarece ea are nepoti de sora si el are nepoti de var primar. In cazul decesului oricaruia dintre ei e recomandabil sa se deschida din start succesiunea la judecatorie pentru a evita plati la notariat unde oricum cel putin cate un nepot nu-si va da acordul de renuntare? Punctual a) daca sotul decedeaza primul si nepotii lui de var vin la succesiune matusa poate fi obligta sa ii despagubeasca?b) daca ea moare prima, nepotii ei de sora nu ataca testamentul, tot ajunge la unchi asa cum isi doreste ea, ulterior si dupa decesul lui, nepotii ei de sora mai pot deschide/veni la succesiunea dupa unchi? daca nepotii lui nu se prezinta si ai ei nu ar avea dreptul, se declara succesiune vacanta si revine statului? multumesc pentru eventuale lamuriri
Cel mai recent răspuns: erriss , utilizator 17:31, 5 Septembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este o prostie.
Nepoții de frati/surori nu au de ce sa își dea acordul pentru nimic.
Nu sunt moștenitori rezervatari.
Moștenitorii rezervatari sunt doar sotul/soția, descendenții (copii, nepoți, strănepoți etc.) si părinții celui ce a lăsat testament.
Restul rudelor nu sunt chemate la succesiune

Dacă soții si-au lăsat testamente reciproce, la decesul oricăruia dintre ei, la notariat se va prezenta doar soțul supraviețuitor, care va moșteni tot.
Mai departe, ultimul soț rămas în viața poate hotărî sa lase un testament altei persoane.
Este totul foarte simplu și foarte clar.
Nu e nimic deosebit. E situația oricărui cuplu fara copii
Ultima modificare: Duminică, 28 August 2022
raluk0207, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
erriss a scris:
a) daca sotul decedeaza primul si nepotii lui de var vin la succesiune ...

Nu. Nu vin. Vocația la succesiunea legală este limitată la gradul 4 inclusiv (adică până la văr primar, inclusiv).
Or, „nepoții de văr” înseamnă deja rude de gradul 5. (și chiar mai departe, în funcție de ce înțelegeți dvs. prin expresia asta).
Ei nu au ce să caute (nu au vocație) la moștenirea legală.
Ei sau vreunul dintre ei ar putea avea vocație la moștenirea testamentară, dacă „unchiul” ar lăsa un testament în favoarea lor (sau a vreunuia dintre ei).

Dacă soțul decedează primul, moștenitoare este soția lui, indiferent dacă actualul testamentul al lui este păstrat ori este revocat.
Dacă soția decedează prima, atunci:
- moștenitor este soțul, dacă actualul testament al soției este păstrat (nepoții ei de soră sunt înlăturați de la moștenire prin acest testament)
sau
- moștenitori sunt atât soțul cât și nepoții de soră ai soției/defunctei, dacă actualul testament ar fi revocat.

Ultima modificare: Duminică, 28 August 2022
romascanu, moderator
multumesc pentru raspuns
-nu inteleg de ce spuneti ca este o prostie;
in cazul in care matusa decedeaza prima, testament ok, sotului ii revine tot conform testamentului, nepotii ei nu au nici un drept ok; el nu vinde nimanui sau decedeaza pana sa poata vinde si el, nepotii lui nu au drept ok; ce se intampla ulterior? multumesc
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
tot nu li se pare f clar, deoarece ea are nepoti de sora si el are nepoti de var primar. In cazul decesului oricaruia dintre ei e recomandabil sa se deschida din start succesiunea la judecatorie pentru a evita plati la notariat unde oricum cel putin cate un nepot nu-si va da acordul de renuntare?

Asta este o prostie. Si mai e o prostie faptul ca sotii au fost la notariat nu au inteles absolut nimic. De ce nu au intrebat acolo, ca sa li se lamureasca pe loc toate aceste dubii, de catre cineva avizat?

Daca sotii si-au facut testamente reciproce si sotia a decedat prima, testamentul sotului (in favoarea sotiei) devine caduc, pentru ca legatara/beneficiara testamentului a decedat inaintea testatorului.
Asta inseamna ca daca sotul supravietuitor, ramas vaduv nu lasa un alt testament altcuiva, la decesul sau, se vor aplica regulile de la succesiunea legala si vor mosteni nepotii acestuia.
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2022
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, matusa mea a decedat, iar sotul acesteia ( unchiul ... User4567 User4567 Buna ziua, Matusa mea a decedat, iar sotul acesteia ( unchiul meu) este inca in viata, ei nu au avut copii si nici alti nepoti , eu fiind singurul nepot. Mama ... (vezi toată discuția)
Taxa succesiune dannyy26 dannyy26 Va rog sa-mi spuneti cat este taxa de succesiune la un apartament de 3 camere in Bucuresti,ce alte taxe mai trebuie platite,cat e taxa notariala,pertotal de ... (vezi toată discuția)