avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Interzicere acces loc de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Interzicere acces loc de munca

Intre doua firme exista un contract prestari servicii. Firma A face servicii curatenie firmei B.
Un angajat al firmei A, in timpul activitatii in sediu firmei B, se simte nedreptatit si se cearta cu un angajat al firmei B,schimb de replici,reprosuri,injuraturi. Firme B ameninta cu interzicerea accesului angajatului firmei A. Intrebarea mea este daca decizia firmei B are o baza legala.
Contractul dintre firme nu face referire la o asemenea situatie.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: bbt , utilizator 08:06, 31 August 2022
Chiar daca nu mentioneaza , poate solicita retragerea acelei persoane ... unde se mentioneaza ca un salariat are dreptul sa injure ? ... oare nu a auzit de normele de comportament in societate ??/
Cearta a fost reciproca.Daca ma puteti ajuta cu baza legala.Va multumesc
In doctrina s-a opinat:
Chiar dacă dispoziţiile ...din Codul muncii nu fac referire la normele de comportament atunci când definesc abaterea disciplinară, nimic nu se opune ca prin regulamentul intern să se reglementeze obligaţia de a se respecta normele de comportament în unitate. Obligaţia de respectare a normelor de comportament în unitate se referă la comportamentul salariatului în toate structurile unităţii, adică inclusiv la club, cămin, cantină. De regulă, obligaţia de a respecta normele de comportament nu vizează comportamentul salariatului în afara unităţii. Prin excepţie, încălcarea normelor de comportament în afara unităţii va fi luată în considerare la salariaţii care, potrivit dispoziţiilor legale sau ale contractului colectiv ori individual de muncă, trebuie să se bucure de o reputaţie impecabilă. (Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 508)

Deşi Codul muncii nu face referire la normele de comportament, acestea trebuie respectate de salariat, sub sancţiunea răspunderii disciplinare. Obligaţia de a respecta normele de comportare se deduce, pe de o parte, din ansamblul dispoziţiilor legale, iar pe de altă parte din prevederile art. 5 din Codul muncii, care consacră principiul egalităţii de tratament, precum şi din dispoziţiile art. 6 din acelaşi cod, relative la respectarea demnităţii şi conştiinţei salariatului. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 665)
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost amenintat si injurat de un coleg la munca Diaconescu Alin Ionut Diaconescu Alin Ionut Buna ziua, Azi a venit un coleg la mine sa ma ameninte si sa ma injure si vreau sa ii fac in scris directorului.Am si martori.Putesti sa ma ajutati va ... (vezi toată discuția)
Hărțuire psihică la locul de munca Mocanu Florina Ioana Mocanu Florina Ioana Daca o persoana din conducere m-a jignit public in lipsa mea ce se poate face? (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara pentru un angajat care aduce insulte colegilor dan1981 dan1981 ma intereseaza cum poate fi sanctionat un cadru didactic care aduce insulte de genul (nesimtit si hot) altui coleg care sunt bazele legale pentru sanctionarea ... (vezi toată discuția)