Formalități pentru încheierea căsătoriei în România
Conform legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, în România declarația de căsătorie se face personal, de către viitorii soți, în scris, la S.P.C.L.E.P. sau, după caz, la primăria locului de domiciliu sau de reședință al unuia dintre ei și se publică în ziua în care a fost primită, prin afișare, în extras, în condițiile legii. Pentru a se putea oficia încheierea căsătoriei, viitorii soți trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
să fi împlinit vârsta de 18 ani bărbatul și 16 ani femeia;
să nu fie deja căsătoriți;
să prezinte documente de identitate valabile.
Acte necesare:
a) declarația de căsătorie, semnată de viitorii soți la sediul locului de căsătorie; Declarația de căsătorie se face personal de viitorii soți, în scris. Din declarație rezultă: voința de a se căsători; faptul ca îndeplinesc condițiile prevazute de art. 4-10 din Codul Familiei, cu privire la îndeplinirea condițiilor de fond și lipsa impedimentelor la căsătorie; declarația că au luat cunoștință reciproc de starea lor de sănătate; numele purtat în timpul căsătoriei;
b) documentele de identitate românești, valabile, în original și în copie;
c) certificatele de naștere, în original și în copie;
d) documente, în original și în copii, traduse și legalizate, din care să rezulte desfacerea căsătoriei anterioare, dacă este cazul.
e) certificate medicale privind starea sănătății viitorilor soți, întocmite pe formulare-tip, care trebuie să poarte numărul de înregistrare, dată certă, sigiliul/ștampila unității sanitare, semnătura și parafa medicului; certificatele medicale trebuie să cuprindă mențiunea expresă că persoanele se pot sau nu se pot căsători; certificatele medicale emise de unitatea sanitară straină trebuie să conțină toate rubricile și să fie însoțite de traducerea în limba română legalizată, cu apostilă; certificatele medicale sunt valabile 14 zile de la data emiterii.
f) Dovada eliberată ori autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare acreditate în România, din care să rezulte că cetățeanul străin îndeplinește condițiile de fond, cerute de legea sa națională, pentru încheierea căsătoriei în România;
g) Declarația dată pe proprie răspundere, autentificată de un notar public, din care să rezulte că viitorul soț, cetățean străin, nu este căsătorit și îndeplinește condițiile de fond cerute de legea sa națională pentru încheierea unei căsătorii în România, în cazul în care statul respectiv nu are o misiune diplomatică sau consulară acreditată în România.
h) Procesul verbal încheiat împreuna cu interpretul autorizat , în cazul încheierii unei căsătorii între persoane care nu cunosc limba româna sau între surdomuți.