avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartire bunuri familiale,rog ajutor !
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartire bunuri familiale,rog ajutor !

Va salut !Va prezint urmatoarea situatie:parintii nostrii vor sa imparta casa parinteasca ,trecand-o pe numele meu si al surorii mele.Casa este formata din 4 camere ,dependinte si terenul aferent,aprox 8 ha.Vreau sa intreb care sunt variantele cele mai acceptabile :donatie pt. amandoi ?contract de vanzare-cumparare ?contract de intretinere ?......in general care ar fi varianta cea mai ieftina din punctul de vedere al taxelor .este nevoie de masuratori topocadastrale.parcelare ,etc.?Multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 09:34, 20 Ianuarie 2010
Buna ziua,
Din cate am inteles ambii parinti traiesc si vor sa va intocmeasca acte pentru a mosteni bunurile pe care le au. Mai aveti si alti frati?
Oricum, cea mai sigura actiune actul de vanzare - cumparare,
Trebuie sa fie realizat cadastrul pentru locuinta si teren, nu este o operatiune grea, dar este cel mai sigur.
Daca parintii vor, pot pune si clauza de uzufruct cu conditii de intretinere pe perioada vietii.
Multumesc pt. raspuns.Da,parintii traiesc,ei insista sa faca aceasta randuiala.Problema e ca in spatele casei este o gradina de 50 ari,cum poate fi impartita ?Sau curtea casei de exemplu? eu intentionez dealtfel in curte constructia unei case noi si m-ar interesa lucrul acesta .Multumesc !
O data ce-si doresc sa rezolve problema casei , trebuie sa ia automat in calcul si terenul pe care aceasta este construita , acesta avand destinatia curti-constructii ( teren de sub casa +cutea), iar terenul din spate are destinatia gradina, si daca vor, pot si pe acesta sa vi-l vanda.
Pentru curtea din spate si cea din fata puteti ramane co-proprietari indivizari sau sa iesiti din indiviziune.
Sau acum, inainte de acte, parintii pot face dezmembrarea. Pt asta, dupa cadastrul initial, dupa dezmembrare, se vor face 2 cadastre separate si va pot transmite proprietatea separat, fiecaruia dintre dvs, pt partea pe care o doriti.
atat timp cat exista intelegere puteti imparti oricum.
din punct de vedere al taxelor pentru donatie sau vanzare -cumparare cu clauza...cred ca nu sunt diferente foarte mari

Alte discuții în legătură

Dupa dezmembrare e necesara carte funciara pentru fiecare lot? margaritar26 margaritar26 Parintii mei au o casa si teren cu supraf de 800 m. Vor sa ne dea casa si terenul mie si surorii mele astfel: casa si supraf de teren pana la 400 m surorii ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa cu dezmembrarea proprietatii helgapopa helgapopa Vrau sa cumpar o casa care face parte dintr-o proprietate formata din 2 cladiri construite pe un teren comun, mare. Terenul trebuie impartit, cu prevederea ... (vezi toată discuția)
Modalitati de transfer drept de proprietate doru dumitru doru dumitru Suntem 3 frati naturali dar fratele cel mare a fost infiat de bunicul matern deoarece nu era primit la liceu (tata era chiabur). Ca o paranteza, as vrea sa ... (vezi toată discuția)