Contractul de colaborare este un contract civil care nu se supune prevederilor Codului Muncii, ci prevederilor Codului Civil. Astfel, în articolul 1176 din Noul Cod Civil este definit drept Contractul-cadru:
(1) Contractul-cadru este acordul prin care părţile convin să negocieze, să încheie sau să menţină raporturi contractuale ale căror elemente esenţiale sunt determinate de acesta.
(2) Modalitatea de executare a contractului-cadru, în special termenul şi volumul prestaţiilor, precum şi, dacă este cazul, preţul acestora sunt precizate prin convenţii ulterioare.
Contractul de colaborare se încheie, de regulă cu persoane fizice autorizate, dar poate fi încheiat și cu persoane fizice pentru un proiect punctual care are un caracter ocazional și, cel mai important, nu presupune o relație de subordonare (de dependență) între beneficiarul activității si prestatorul de servicii.
Din punctul de vedere al persoanei, un contract de colaborare poate asigura un grad mai mare de flexibilitate în ceea ce privește stabilirea programului de lucru, dar și o anumită libertate cu privire la posibilitatea de a desfășura același tip de activitate cu mai multe societăți comerciale.
Este un acord încheiat între cel puțin două părți care doresc să lucreze împreună la un proiect, pe bază de colaborare sau de cooperare.
În acord sunt menționați termenii și condițiile care reglementează relația de muncă a părților precum: alocarea responsabilităților și împărțirea veniturilor obținute din prestarea serviciilor.