avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescripţia executarii pedepsei împiedică anularea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescripţia executarii pedepsei împiedică anularea suspendării ...

Prescripţia executarii pedepsei împiedică anularea suspendării executării pedepsei sub supraveghere?
Bună seara! Am avut o condamnare sub supraveghere de 1 an în 2015 cu termen de supraveghere de 2 ani. Executarea pedepsei se prescrie după 5 ani + durata pedepsei de la condamnare, deci executarea pedepsei e prescrisa din 2021. Anul asta mi s-a redeschis urmarirea penala pentru o fapta concurenta celei din 2015. Dacă sunt condamnat se anulează executarea sub supraveghere a pedepsei din 2015, chiar dacă între timp a intervenit si prescriptia executarii pedepsei?

Art. 162
Termenele de prescripţie a executării pedepsei
(1) Termenele de prescripţie a executării pedepsei pentru persoana fizică sunt:
b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul celorlalte pedepse cu închisoarea;
(2) Termenele prevăzute în alin. (1) se socotesc de la data când hotărârea de condamnare a rămas definitivă.
(3) În cazul revocării sau anulării amânării aplicării pedepsei, suspendării executării pedepsei sub supraveghere ori liberării condiţionate, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când hotărârea de revocare sau anulare a rămas definitivă.

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:39, 30 Septembrie 2022
Incercati sa apelati la un avocat foarte bun care sa va analizeze cazul.
Daca pentru noua fapta a intervenit prescriptia nu veti fi condamnat in mod normal.

Insa, este inca haos in justitie, asa cum am estimat eu in mod corect inca din prima zi de cand am vazut decizia CCR.
Daca doriti sa va aparati legea va confera dreptul la aparare prin avocat.

Scris din Bucuresti 2022

Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2022
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Multumesc de raspuns domnule avocat!
Pentru fapta pt care s-a redeschis urmarirea penala in 2022 nu a intervenit prescriptia ci doar pentru fapta pentru care am luat o condamnare a intervenit prescriptia executarii pedepsei. Dacă sunt condamnat pentru fapta la care s-a redeschis urmarirea ma voi afla intr+un concurs de infractiuni, iar o treime din condamnarea de 1 an ar trebui sa se adauge la prezumtiva pedeapsa.
Eu in esenta intreb ce se va aplica mai intai in legatura cu pedeapsa de 1 an din 2015:
b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul celorlalte pedepse cu închisoarea; (2) Termenele prevăzute în alin. (1) se socotesc de la data când hotărârea de condamnare a rămas definitivă. (adică se constată că e prescrisă executarea pedepsei si atunci dacă pedeapsa nu e executabilă nu poate fi contopită)
sau

(3) În cazul revocării sau anulării amânării aplicării pedepsei, suspendării executării pedepsei sub supraveghere ori liberării condiţionate, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când hotărârea de revocare sau anulare a rămas definitivă. (nu se va ţine cont că a intervenit prescriptia executarii pedepsei şi aceasta va fi adaugata ca spor la pedeapsa prezumtivă rezultantă)
Prescripția executarii pedepsei este diferita de prescripția răspunderii penale.
Nu va ajuta prescripția executarii pedepsei în cazul în care veți fi condamnat în noul dosar penal.
Numai prescripția răspunderii penale v-ar scapa de condamnarea penală si de închisoare.

Scris din București 2022

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere condamnare 5ani Mihai1108 Mihai1108 Buna ziua va rog in cat timp se prescrie o condamnare de 5 ani cu o hotarare definitiva ramasa in 2012?Multumesc. (vezi toată discuția)
Prescriere pedeapsa Lavinia1988 Lavinia1988 Buna seara, Am un prieten care are de ispasit o pedeapsa de 1 an de inchisoare pentru conducere fara permis.Imi puteti spune dupa ce perioada se prescrie ... (vezi toată discuția)