avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nu putem ”scăpa” de administratorul scării, avem ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nu putem ”scăpa” de administratorul scării, avem nevoie urgent ...

Nu putem ,,scapa,, de administratorul scarii, avem nevoie urgent de o solutie viabila. In august a,c, ne-am inregistrat ca asociatie de proprietari, dupa multe ,,lupte,, cu administratorul existent, Ieri a avut al ,,n,, termen de predare catre noul presedinte al asoc de prop., a documentelor administratiei, conf L 196/2018, Motivand ca a avut treaba, personala bineinteles, ca n a avut timp sa le pregateasca, administratorul nu a predat nimic, cerand alt termen, In perioada de cca 40 ani de cand ocupa acest loc, administratorul a delapidat sume importante de bani (ne referim aici la perioada din 2005 la zi pt ca asa am obtinut extrasul din banca,cca 300.000 lei), El este, se pare bine informat si stie ca nu avem nici o putere, fara a i face, in prealabil, un control financiar(audit) Noi nu avem banii necesari ( administratorul ia facut disparuti) pt a apela la firme specializate in astfel de verificari si nici nu stim alta metoda de constrangere. Putem merge direct la politie cu reclamatie in acest sens, avand ca dovada extrasul de cont din 2005 (pt ca alte doc nu ne pune el la dispozitie) ? Pana in momentul de fata nici serv de specialitate din primarie si nici politia nu ne-au luat in seama pe motiv ca nu eram asoc de proprietari. Va rog dati -ne o solutie sa putem iesi din aceasta problema. Sa explic putin ,,delapidat,, : din banii de inchiriere a terasei blocului (antene Vodafone) a platit furnizorii de utilitati ( RADET, APA NOVA, etc si alti furnizori numai de el stiuti) iar banii de intretinere incasati de la proprietari, inclusiv fondul de rulment, care nu apar in extras, i-a folosit in interes personal.
Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2022
Florenta30, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:29, 28 Septembrie 2022
Buna ziua,
Sfatul meu este sa apelati la un avocat ( puteti alege si unul de aici, din sectiunea "Consultanti") si acesta sa discute cu acel administrator.
Si ar trebui sa faceti asta cat mai reperede pentru ca anumite datorii si presriu dupa 3 ani ( eu zic ca aici este mai mult inselaciune).
In fine, nu sunt jurist dar cred ca a apela la un avocat acum este cea mai buna optiune a dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In perioada de cca 40 ani de cand ocupa acest loc, administratorul a delapidat sume importante de bani

Daca exista probe temeinice ca administratorul de imobil a savarsit fapte sub incidenta penala,pentru care motiv angajatorul nu a sesizat autoritatile competente?
Atentie cu perioada de verificare pentru ca perioada anterioara termenului de 3 ani ,intra sub incidenta termenului de prescriptie,respectiv nu mai aveti temei legal sa solicitati recuperarea sumelor ,raman doar elemente ca fapta este continuata
Daca nu a existat asociatie de proprietari cine a incheiat raportul juridic de angajare al administratorului de imobil,cine a negociat indemnizatia lunara?
din banii de inchiriere a terasei blocului (antene Vodafone) a platit furnizorii de utilitati

Administratorul dv de imobil detine atestat profesional valabil?
Daca a utilizat fondurile generate de inchirierea partii comune de condominiu rezulta ca a incalcat disp L nr 196/2018 care impune ca sumele rezultate din inchirierea partii comune de condominiu sa fie depozitate in fondul de reparatii si se utilizeaza exclusiv la reparatii parti comune condominiu
Nu putem ,,scapa,, de administratorul scarii,

Daca exista suspiciuni asupra activitatii administratorului de imobil este de preferat ca anterior incetarii raportului juridic de munca sa detineti concluzii de specialitate asupra activitatii acestuia,fie raport de activitate al cenzorului/comisiei de cenzori fie expertiza sau audit extern
In baza concluziilor raportului de expertiza financiar contabila ,daca se evidentiaza incalcari ale dispozitiilor in vigoare,existenta de prejudiciu financiar-asociatia de proprietari are dreptul sa sesiseze oficial parchetul local pentru verificari de specialitate,eventual declinare competenta solutionare in favoarea instantei de judecata
Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2022
ynocentta, utilizator
1, Angajatorul a fost tot el, el s-a autopropus de atatia ani in functie, el si a stabilit indemnizatia, tot el a incheiat contractele cu Vodafone, este cum se spune ,,stat in stat,,Pe unele doc mai apare si semnatura presedintelui, care in momentul cand a fost intrebat a raspuns ca a semnat pt ca asa i a cerut administratorul , fara sa aiba habar ce semneaza.. Persoana care l ar fi verificat (contabila)si care nu a semnat nici un doc in acest sens, este locatar din bloc cu dese restante la intretinere,
2.Pana anul trecut, nu avea nici un atestat, de curand a zis ca are, dar nu l a vazut nimeni, deci nu stim daca e valabil.
Eu nu cunosc ce atributii are serv de specialitate din primarie( cel care se ocupa de asoc de prop), dar credeti ca ne poate sprijini cu vreun control asupra celor prezentate foarte succint aici?
Cred ca prima data trebuie sa cititi cu atentie legea 196/2018, sunt destule lucruri ce trebuie sa le indeplineasca un administrator si asa puteti "scapa" de el.
Articolul 64
(4) Administratorii sunt angajați pe bază de contract individual de muncă sau contract de prestări servicii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(5) Candidații pentru funcția de administrator trebuie să prezinte comitetului executiv al asociației de proprietari documentele prevăzute de lege, precum și alte documente solicitate printre care, obligatoriu:
a) atestatul prevăzut la art. 2 lit. e);
b) cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune de natură economico-financiară.
(6) Persoanele juridice specializate sunt operatori economici înființați și înregistrați conform legii, care au ca obiect de activitate administrarea condominiilor.
(7) În vederea îndeplinirii obiectului principal de activitate, persoanele juridice prevăzute la alin. (6) au obligația obținerii atestatului în condițiile legii pentru toți angajații acestora care prestează activitatea de administrare a condominiilor.
(8) Atestatul se afișează, prin grija administratorului, la avizier, la data intrării în vigoare a contractului de administrare.
(9) Atestatul administratorului poate fi suspendat sau retras, ca urmare a unei hotărâri judecătorești definitive, în cazul în care instanțele judecătorești competente au stabilit existența unui prejudiciu cauzat de administrator.
(10) Atestatul este valabil 4 ani de la data emiterii și poate fi reînnoit în aceleași condiții în care a fost emis.
(11) Expirarea, suspendarea sau retragerea atestatului determină automat imposibilitatea exercitării activității de administrare a condominiilor.

Articolul 66
(2) Administratorul nu poate utiliza în niciun fel fondurile asociației de proprietari, fără hotărârea scrisă a adunării generale sau a deciziei comitetului executiv, după caz.
(3) Administratorul are obligația de a ține evidențe contabile separate pentru fiecare condominiu în parte pe care îl are în administrare.

Articolul 67
(2) Administratorul este obligat să folosească pentru plățile curente și pentru încasări contul curent al asociației prevăzut la art. 20 alin. (1), la care au acces pentru informare, în condițiile art. 2.184-2.190 din Legea nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare, toți proprietarii. În acest cont sunt vărsate, în termen de 24 de ore de la primirea acestora, toate sumele sau valorile primite în numele sau în contul asociației.
(3) Contul menționat la alin. (2) poate fi utilizat și pentru plata cotelor lunare de contribuție la cheltuielile asociației de către proprietari.
(4) În cazul în care administratorul nu își îndeplinește obligațiile sau le îndeplinește în mod defectuos, cauzând prejudicii asociației de proprietari, asociația de proprietari, în baza hotărârii adunării generale, poate retrage din garanția administratorului o sumă de bani pentru acoperirea prejudiciilor create sau poate hotărî diminuarea venitului în funcție de gravitatea faptei, în condițiile prevăzute în contractul de administrare, precum și de a acționa în instanță pentru recuperarea prejudiciilor provocate.

Articolul 68
Pentru protejarea intereselor proprietarilor și ale asociației de proprietari împotriva riscurilor aferente activității de administrare într-un condominiu, administratorii, la solicitarea asociațiilor de proprietari, sunt obligați să încheie, pe cheltuială proprie, polițe de asigurare de răspundere civilă profesională.

Articolul 69
(1) În cazul schimbării administratorului, vechiul administrator este obligat să transmită noului administrator, în baza unui proces-verbal de predare-primire vizat de președintele asociației și de către cenzor/comisia de cenzori, într-un termen de 5 zile de la încetarea contractului său, totalitatea documentelor, bunurilor și valorilor aflate în administrarea sa, situația financiar-contabilă a asociației și a fiecărui proprietar în raport cu asociația, situația soldurilor elementelor de activ și de pasiv la data predării. Procesul-verbal cuprinde și chitanța de plată cu care s-a făcut ultima încasare, numele proprietarilor restanțieri, sumele restante, contractele în derulare, plățile ce urmează a fi făcute după data predării.
(2) În caz de neîndeplinire a prevederilor prevăzute la alin. (1), administratorul nu este descărcat de gestiune și poate fi acționat în instanță de asociația de proprietari.
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2022
latka, utilizator
Va multumesc mult ne va fi de ajutor, insa ramane problema ca nu vrea sa arate nici un document de buna voie.

Alte discuții în legătură

Obligativitate existenta cenzor Alex_51 Alex_51 Care este articolul din lege care prevede obligativitatea existentei unui cenzor? (vezi toată discuția)
Administratorul de bloc botezclaudia botezclaudia Unde se poate reclama faptul că administratorul de bloc și nici comitetul nu vor să afișeze copii după atestatul și calificarea administratorului? Noi, ... (vezi toată discuția)
Poate stabili adunarea generala competențele unui cenzor? SorDim SorDim Dacă o persoană, membru al asociației de proprietari, este inginer, doctor în științe, este auditor energetic și are atestat in domeniul managementului ... (vezi toată discuția)