avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua! Intrebarile mele sunt legate de pensia de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua! Intrebarile mele sunt legate de pensia de urmas, si ...

Buna ziua!
Intrebarile mele sunt legate de pensia de urmas, si nu numai.
Iu urma decesului tatalui au ramas sotia si fiica acestuia, care locuiau cu el, in conditiile urmatoare:
- Sotia, cu o pensie de vechime de 1100 Ron (aprox 17 ani de munca, pana la survenirea imposibilitatii cauzate de handicap) si o indemnizatie de handicap accentuat de 395 Ron (proteza de femur, f greu deplasabila);
- Fiica, benficiind de o indemnizatie de handicap accentuat – retard mental – cod F70 -07 – permanent, din nastere;
Intrebarile mele (avand in vedere ca pensia de vechime a tatalui era in valoare de 2400 Ron):
1. Care este cea mai avantajoasa situatie de care ar putea beneficia cele doua – pensie de urmas, alte indemnizatii, ar putea beneficia ambele de pensia de urmas sau nu, etc.

2. Din cate am inteles, cel mai avantajos ar fi ca fiica sa obtina pensie de urmas – dar , problema e urmatoarea:
Am sunat la medicul – comisia, care ar trebui sa-i acorde, eventual, certificatul de handicap pentru pensia de urmas si initial mi-au solicitat recomandari de la medicii curanti. Am obtinut aceste recomandari- in cazul ei – psiholog si psihiatru.
Am sunat iarasi la comisie, de data aceasta m-au intrebat ce tip de handicap are - le-am spus -E.C.I. – encefalopatie cronica infantila – si mi-au comunicat ca in acest caz trebuie sa obtin curatela sau decizie de tutela pentru ea.
Daca e asa, problema mea se complica. Este intr-adevar necesara aceasta tutela/ curatela pentru pensia de urmas? Daca s-ar institui tutela, ea ar mai beneficia de pensia de urmas?

3. Avand in vedere situatia complicata in care se afla cele doua, mama cu handicap accentuat motoriu – dificultati foarte mari de deplasare, iese foarte rar din casa, si fiica cu retard mental accentuat, se poate descurca la chestiuni minore. Exista vreun alt fel de sprijin/ aditional pentru ele ?

Bineinteles ca voi fi alaturi de ele, dar sunt angajat, am familie, si nu le pot supraveghea 24/24.

Alte discuții în legătură

Persoana cu handicap -furata si pacalita de sotul asistentei sociale-angajata de primarie--ajutati cu un raspuns- drept penal ! doderosandro doderosandro O persoana cu handicap sever ( retard mental ) care dupa moartea parintilor a fost luata din Bucuresti unde avea un apartament mostenit. A fost dusa in ... (vezi toată discuția)
Cerem sfatul unui avocat penalist ? doderosandro doderosandro O persoana cu handicap sever ( retard mental ) care dupa moartea parintilor a fost luata din Bucuresti unde avea un apartament mostenit. A fost dusa in ... (vezi toată discuția)
Sunt o persoana cu handicap accentuat. am băgat un dosar la casa de pensii ptr.o pensie de invaliditate si mi l-au respins, ca cică nu as fi bolnava așa de rau alexandra_campeanu alexandra_campeanu Ma pot angaja, daca sunt persoana cu handicap accentuat definitiv? Am 41 ani, am un copil in întreținere si o indemnizație mica de 272 lei? Mi se va tăia ... (vezi toată discuția)