Buna ziua!
Intrebarile mele sunt legate de pensia de urmas, si nu numai.
Iu urma decesului tatalui au ramas sotia si fiica acestuia, care locuiau cu el, in conditiile urmatoare:
- Sotia, cu o pensie de vechime de 1100 Ron (aprox 17 ani de munca, pana la survenirea imposibilitatii cauzate de handicap) si o indemnizatie de handicap accentuat de 395 Ron (proteza de femur, f greu deplasabila);
- Fiica, benficiind de o indemnizatie de handicap accentuat – retard mental – cod F70 -07 – permanent, din nastere;
Intrebarile mele (avand in vedere ca pensia de vechime a tatalui era in valoare de 2400 Ron):
1. Care este cea mai avantajoasa situatie de care ar putea beneficia cele doua – pensie de urmas, alte indemnizatii, ar putea beneficia ambele de pensia de urmas sau nu, etc.
2. Din cate am inteles, cel mai avantajos ar fi ca fiica sa obtina pensie de urmas – dar , problema e urmatoarea:
Am sunat la medicul – comisia, care ar trebui sa-i acorde, eventual, certificatul de handicap pentru pensia de urmas si initial mi-au solicitat recomandari de la medicii curanti. Am obtinut aceste recomandari- in cazul ei – psiholog si psihiatru.
Am sunat iarasi la comisie, de data aceasta m-au intrebat ce tip de handicap are - le-am spus -E.C.I. – encefalopatie cronica infantila – si mi-au comunicat ca in acest caz trebuie sa obtin curatela sau decizie de tutela pentru ea.
Daca e asa, problema mea se complica. Este intr-adevar necesara aceasta tutela/ curatela pentru pensia de urmas? Daca s-ar institui tutela, ea ar mai beneficia de pensia de urmas?
3. Avand in vedere situatia complicata in care se afla cele doua, mama cu handicap accentuat motoriu – dificultati foarte mari de deplasare, iese foarte rar din casa, si fiica cu retard mental accentuat, se poate descurca la chestiuni minore. Exista vreun alt fel de sprijin/ aditional pentru ele ?
Bineinteles ca voi fi alaturi de ele, dar sunt angajat, am familie, si nu le pot supraveghea 24/24.