Buna ziua,
Intre 2015 si 2021 am fost incadrat la Pensie de invaliditate. Zilele acestea am primit noua Decizie, pe care as dori sa inteleg care este modelul sau formula de calcul care au dus la Punctele realizate : cine sau cum se stabileste indicele de corectie si cum se aplica matematic. Cum se calculeaza nr total de puncte realizate ? Indice de corectie 1,07 !
Cum se calculeaza punctajul mediu anual ? Alt indice de corectie : 0,2115 . Ca sa inteleg cum s-a ajuns la drepturile mele stabilite prin Decizia de pensionare, rog comunitatea prin cei care cunosc speta , sa ma lamuresca.
Multumesc
Am incercat sa calculez indicele : salariul mediu brut pe tara in 2014 era de 2298 lei . Am aplicat 43,3% si am impartit la valoarea pct de pensie aferent anului 2014 de 830 lei . Indicele astfel calculat este : 1,1988 Aprox: 1,2
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Valoarea punctului de pensie trebuia corectata cu rata inflatiei , asa spune legea , probabil de acolo e diferenta . Eu nu am calculat niciodata indicele de corectie , l-am luat de bun asa cum era anuntat , ceea ce v-am scris era ce prevede legislatia .Iar in cazul dvs. , indicele - cum v-am spus - se aplica la inscrierea initiala la pensie ( in 2015 ) si ramane asa chiar daca se schimba categoria pensiei . Si , daca dvs. va bazati pe ceva ( orice ) facut de Avocatul Poporului ... atunci , bine ...
Dupa mintea mea , daca se corecteaza cu rata inflatiei atunci , in mod normal si just, indicele ar trebui sa creasca nu sa micsoreze in final valoarea punctului de pensie. Ciudat, nu vi se pare !!!
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu , cei 43,3% din salariul mediu pe economie e fix , iar valoarea punctului de pensie se influenteaza cu rata inflatiei , deci in sus , nu in jos . Daca de-impartitul ramane fix , iar impartitorul creste , catul ( rezultatul impartirii ) e mai mic . NU va luati dupa logica , e doar o formula de calcul , asa a fost stabilita .
Calcul pensie
aveno
Buna ziua !
In legatura cu calculul indicelui de corectie la punctajul de pensie.
Am gasit pe internet un raspuns al Ministerului Muncii adresat ... (vezi toată discuția)