avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj sau vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj sau vanzare

Buna ziua. Suntem 3 mostenitori pentru o garsoniera si unul doreste sa o cumpere de la ceilalti 2. Este mai ok sa facem contract de vanzare cumparare sau partaj? Nu stiu prea multe despre partaj, de accea intreb, sau care e diferenta, plusuri si minusuri? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 08:19, 14 Octombrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prima dată se face partajul ca să aveți ce înstrăina. Fără partaj n-aveți o cotă parte în proprietate. Trebuie să ieșiți din indiviziune.
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2022
Dapix, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
prin partaj ( imparteala) deveniti proprietar pe garsoniera, platind sulte celorlati 2.
actul e de partaj, nu de vanzare cumparare.
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2022
gi-jane2, moderator
Am iesit din indiviziune, avem o cota parte fiecare. Suntem toti 3 proprietari pe o garsoniera. Unul vea sa o "cumpere" de la ceilalti 2. Sa inteleg ca atunci se poate face doar contract de vanzare-cumparare?
Probabil ca cititi si nu intelegeti ce cititi. Nu e nimic, ca va descurca notarul.
Mergeti la notar cu actul de proprietate ( certificatul de mostenitor) si ziceti ce doriti.
repet, actul se numeste partaj ( voluntar/ succesoral ) , prin care ala care vrea ia garsoniera, platind bani ( sulte) celorlalti.
Am iesit din indiviziune, avem o cota parte fiecare

tocmai ca nu ati iesit, prin partaj iesiti . acum sunteti proprietari in indiviziune cu 1/3 fiecare.
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2022
gi-jane2, moderator
Acum am inteles (tocmai ca nu ati iesit, prin partaj iesiti . acum sunteti proprietari in indiviziune cu 1/3 fiecare.). Credeam ca de moment ce avem cota parte, suntem deja proprietari, cel putin asa se intelegea din primul raspuns. Multumesc frumos!

Alte discuții în legătură

Mostenire- cum sa procedez sa-mi pastrez jumatatea rududoo rududoo Buna ziua, Impreuna cu fratele meu suntem mostenitorii unei case(din paianta)+ depeninta si curte ( aprox 25 ari) intravilan intr-o comuna din jud. Olt. ... (vezi toată discuția)
Vânzare tern extravilan LucianNeatu LucianNeatu Sunt proprietar a doua titluri de proprietate împreuna cu moştenitorii persoanelor ce erau proprietari ca şi mine. Cum pot sa vând partea ce mi se cuvine ... (vezi toată discuția)
Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)