avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj sau vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj sau vanzare

Buna ziua. Suntem 3 mostenitori pentru o garsoniera si unul doreste sa o cumpere de la ceilalti 2. Este mai ok sa facem contract de vanzare cumparare sau partaj? Nu stiu prea multe despre partaj, de accea intreb, sau care e diferenta, plusuri si minusuri? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 08:19, 14 Octombrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai, sunteti proprietari pe o cota parte. Ca unul sa ramana singur proprietar, se iese din indiviziune adica se face un partaj, unul ramane cu casa si restul cu banii pt cota lor.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt posibile ambele variante.
Fie că veți încheia un act de partaj, fie că veți cumpăra cotele celorlalți doi, rezultatul este același (veți avea 100%).

Dar aș alege să am un singur act prin care să dovedesc că am proprietatea exclusivă (actul de partaj), în loc să umblu cu o tolbă de acte din care să rezulte același lucru/întregul (certificatul de moștenitor + vânzarea nr. 1 + vânzarea nr. 2 = 100%).

Sau, vorba aceea: de ce să fie simplu, când poate să fie complicat
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2022
romascanu, moderator
Multumesc de raspuns. M-am lamurit acum
Buna ziua,

Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, prin partaj, dumneavoastra veti plati sulta, in termenul stabilit un actul de partaj.

Contract de partaj voluntar cu plata de sulte sau contract de vânzare-cumpărare a cotelor-părți. Trebuie verificat cu notarul care are costuri mai mici. Juridic, cel mai ortodox ar fi partajul.

Dar pentru oricare variantă trebuie să fi efectuat succesiunea înainte, cu toți ca moștenitori acceptanți.

sisjsnsm a scris:

Buna ziua. Suntem 3 mostenitori pentru o garsoniera si unul doreste sa o cumpere de la ceilalti 2. Este mai ok sa facem contract de vanzare cumparare sau partaj? Nu stiu prea multe despre partaj, de accea intreb, sau care e diferenta, plusuri si minusuri? Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire- cum sa procedez sa-mi pastrez jumatatea rududoo rududoo Buna ziua, Impreuna cu fratele meu suntem mostenitorii unei case(din paianta)+ depeninta si curte ( aprox 25 ari) intravilan intr-o comuna din jud. Olt. ... (vezi toată discuția)
Vânzare tern extravilan LucianNeatu LucianNeatu Sunt proprietar a doua titluri de proprietate împreuna cu moştenitorii persoanelor ce erau proprietari ca şi mine. Cum pot sa vând partea ce mi se cuvine ... (vezi toată discuția)
Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)