danike a scris:
incepand cu 1 mai 2009, tva nu mai este deductibila pentru autovehiculele, cu unele exceptii (autoturismul de regula nu se incadreaza in execptii)
Daca vb de OG 34/2009 care cica ar modifica Codul Fiscal (spun cica pentru ca in Codul Fiscal pe la articolul 4 spune ca nu poate fi modificat decat prin Lege) cred ca este putin eronat spus ca autoturismele nu mai au deductibilitate la TVA, atunci nu ar mai avea nici la cheltuieli (cu referire la armotizare).
Exista anumite exceptii si la autoturisme, citez:
"vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii"
Ideea de baza este ca o cheltuiala aferenta unui venit impozabil este intotdeanuna deductibila, valabil si la TVA.
Din ce a scris
boghicimihai se intelege faptul ca achizitia se face in temeiul revanzarii, prin urmare autoturismul nu intra in patrimoniu ca o imobilizare (activ fix) ci trebuie tratat ca o marfa. Notele ar fi:
371=401 - valoarea de achizitie
4426=4427 -taxare inversa
(nu voi trata aici adaosul comerical)
Se va declara achizitia in D 390
Vanzarea catre un alt platitor de TVA (persoana juridica)
4111=707 -valoarea autoturismului la vanzare
4426=4427 - daca se opteaza pt taxare inversa (atentie trebuie mentionat si pe factura)
Atentie,
(aici voi cere si ajutorul colegilor) nu mai sunt sigur daca taxarea inversa de la un platitor de TVA din RO catre un altul tot din RO era valabila numai pentru anumite categorii de produse (la cherestea stiu ca la un moment dat se aplica).
Este posibil sa se fi scos limitarea dar nu sunt sigur...
Sfatul meu in interiorul tarii facturati cu TVA