avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA vanzare auto
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

vanzare auto

buna ziua,
daca ma poate ajuta cineva,am aflat de curand ca exista o lege in romania care permite unei societati comerciale sa achizitioneze un autoturism din comunitatea europeana fara tva si sa o revanda in romani catre o alta persoana fara a incasa tva
Cel mai recent răspuns: Cosmin Antohe , Contabil 16:51, 24 Ianuarie 2010
Se numeste Taxare inversa
si se aplica pentru autoturismele noi, cu conditia ca ambiele plati (vanzatorul si cumparatorul) sa fie platitoare de TVA (se poate verifica codul pe siteul [ link extern ] /

Atentie petntru import trebuie sa aveti si cod EORI (care de regula coincide cu cel de inregistrar fiscala)
incepand cu 1 mai 2009, tva nu mai este deductibila pentru autovehiculele, cu unele exceptii (autoturismul de regula nu se incadreaza in execptii)

pentru achizitii intracomunitare, o societate inregistrata in scopuri tva va face urmatoarele inregistrari, de exemplu:

5.700 4426 = 4427 5.700 si apoi
35.700 2133 = 4426 5.700, 404 30.000 - incluzand taxa in pretul de achizitie a mijlocului fix si rezultand tva colectata, deci de plata 5.700 lei

ulterior puteti factura fara tva deoarece nu ati avut drept de deducere, conform art. 141, alin 2, lit. g)

asadar achizitionati din CE fara tva, platiti tva in romania si apoi puteti factura in regim de scutire :) deci nici un avantaj
danike a scris:

incepand cu 1 mai 2009, tva nu mai este deductibila pentru autovehiculele, cu unele exceptii (autoturismul de regula nu se incadreaza in execptii)


Daca vb de OG 34/2009 care cica ar modifica Codul Fiscal (spun cica pentru ca in Codul Fiscal pe la articolul 4 spune ca nu poate fi modificat decat prin Lege) cred ca este putin eronat spus ca autoturismele nu mai au deductibilitate la TVA, atunci nu ar mai avea nici la cheltuieli (cu referire la armotizare).

Exista anumite exceptii si la autoturisme, citez: "vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii"

Ideea de baza este ca o cheltuiala aferenta unui venit impozabil este intotdeanuna deductibila, valabil si la TVA.

Din ce a scris boghicimihai se intelege faptul ca achizitia se face in temeiul revanzarii, prin urmare autoturismul nu intra in patrimoniu ca o imobilizare (activ fix) ci trebuie tratat ca o marfa. Notele ar fi:
371=401 - valoarea de achizitie
4426=4427 -taxare inversa
(nu voi trata aici adaosul comerical)

Se va declara achizitia in D 390

Vanzarea catre un alt platitor de TVA (persoana juridica)
4111=707 -valoarea autoturismului la vanzare
4426=4427 - daca se opteaza pt taxare inversa (atentie trebuie mentionat si pe factura)

Atentie,
(aici voi cere si ajutorul colegilor) nu mai sunt sigur daca taxarea inversa de la un platitor de TVA din RO catre un altul tot din RO era valabila numai pentru anumite categorii de produse (la cherestea stiu ca la un moment dat se aplica).
Este posibil sa se fi scos limitarea dar nu sunt sigur...

Sfatul meu in interiorul tarii facturati cu TVA


Limitări speciale ale dreptului de deducere
ART. 145^1
(1) În cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, nu se deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor acestor vehicule şi nici taxa aferentă achiziţiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele care au aceleaşi caracteristici, aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, cu excepţia vehiculelor care se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă;
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane, instruirea de către şcolile de şoferi, transmiterea folosinţei în cadrul unui contract de leasing financiar sau operaţional;
d) vehiculele utilizate în scop comercial, respectiv în vederea revânzării.

pentru a comercializa vehicule si implicit pentru a le trata ca o marfa, trebuie sa detii un cod caen pentru asa ceva.
asadar, imi mentin parerea ca in cazul prezentat de d-l Mihai, nu se deduce tva aferenta achizitiilor de autoturisme de catre o persoana juridica, chiar daca ulterior o vinde.

mai exista si posbilitatea achizitionarii in regim de bun second-hand si aplicarii tva la marja de profit, dar si aici sunt o serie de conditii de indeplinit si nu as dori sa ne abatem de la discutia de baza.

in ceea ce priveste taxarea inversa, nici gand....

ART. 160

Măsuri de simplificare

(1) Prin excepţie de la prevederile art. 150 alin. (1), în cazul operaţiunilor taxabile persoana obligată la plata taxei este beneficiarul pentru operaţiunile prevăzute la alin. (2). Condiţia obligatorie pentru aplicarea taxării inverse este ca atât furnizorul, cât şi beneficiarul să fie înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 153.

(2) Operaţiunile pentru care se aplică taxarea inversă sunt:

a) livrarea de deşeuri şi materii prime secundare rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deşeurilor industriale reciclabile, republicată, cu modificările ulterioare;

b) livrarea de masă lemnoasă şi materiale lemnoase, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, cu modificările şi completările ulterioare.

ca sa concluzionez, eu am presupus ca d-l Mihai vrea sa cumpere o masina din germania ( ex. opel astra 1.4 cc, 5 locuri), sa nu plateasca tva, iar apoi sa o revanda fara tva unei alte persone. acest lucru nu este posibil!!!!

altcineva il vede posibil?
boghicimihai a scris:

...sa achizitioneze un autoturism din comunitatea europeana fara tva si sa o revanda in romani...


danike a scris:

...............
pentru a comercializa vehicule si implicit pentru a le trata ca o marfa, trebuie sa detii un cod caen pentru asa ceva.
............
ca sa concluzionez, eu am presupus ca d-l Mihai vrea sa cumpere o masina din germania ( ex. opel astra 1.4 cc, 5 locuri), sa nu plateasca tva, iar apoi sa o revanda fara tva unei alte persone. acest lucru nu este posibil!!!!


In cazul concluziei tale finale sunt de acord in totalitate

Sunt deacord cu tine si in privinta codului CAEN... am dedus ca are deja intrucat a explicat ca doreste revanzarea lor. Caz in care tratamentul contabil este de marfa si nu de imobilizare corporala

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva deductibil pt masini noi petrea loredana petrea loredana Sunt o firma platitoare de Tva si as vrea sa stiu daca imi pot deduce Tva-ul la o masina noua cumparata din Anglia fara Tva? multumesc (vezi toată discuția)
Achizitie autoturism sh din germania, fara tva, pe firma Airscape Airscape Buna ziua, Am o firma platitoare de TVA in Romania. Doresc sa achizitionez un autoturism SH din Germania, fara TVA, pe firma. Intrebarea este daca TVA-ul in ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara eco21 eco21 Buna seara. Va rog frumos sa-mi spuneti cum se interpreteaza acest text: TVA la autoturismele noi Potrivit art. 126 alin. (3) lit.b) din Codul Fiscal, in ... (vezi toată discuția)