avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autorizare construire bloc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autorizare construire bloc

Buna ziua!
Vin si eu cu o problema la care sper sa gasesc un raspuns avizat:
Dupa cativa ani petrecuti "la bloc", mi-am dorit din suflet linistea unei case, astfel ca am cumparat un teren la marginea orasului, in mediul rural, tocmai pentru a scapa de agitatia urbana.
Problema vine de la faptul ca, la cca. 20 m de proprietatea mea, cineva a obtinut aprobarea sa construiasca un bloc de locuinte, care nu numai ca va depasi, cu siguranta, distanta minima legala dintre constructii (chiar daca intre proprietatea mea si viitorul "edificiu" se mai afla o parcela de teren, ingusta), dar va crea si un haos in circulatie, deoarece strada este ingusta iar viitorul bloc nu va avea cum sa asigure suficiente locuri de parcare pentru toti locatarii.
In plus, pe autorizatia de constructie pe care am obtinut-o cu cativa ani in urma de la primaria acestei comune, scriaa, negru pe alb, citez: "cladirea se va incadra in arhitectura zonei". Ma intreb si va intreb si pe dvs: cum se poate incadra un bloc (turn, dupa toate probabilitatile) in arhitectura unei stradute cu case de un nivel, maxim 2 nivele? Poate acorda Primaria autorizatie de constructie in acest caz?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: haiduc , utilizator 14:15, 24 Februarie 2010
haiduc a scris:

Buna ziua!
Vin si eu cu o problema la care sper sa gasesc un raspuns avizat:
Dupa cativa ani petrecuti "la bloc", mi-am dorit din suflet linistea unei case, astfel ca am cumparat un teren la marginea orasului, in mediul rural, tocmai pentru a scapa de agitatia urbana.
Problema vine de la faptul ca, la cca. 20 m de proprietatea mea, cineva a obtinut aprobarea sa construiasca un bloc de locuinte, care nu numai ca va depasi, cu siguranta, distanta minima legala dintre constructii (chiar daca intre proprietatea mea si viitorul "edificiu" se mai afla o parcela de teren, ingusta), dar va crea si un haos in circulatie, deoarece strada este ingusta iar viitorul bloc nu va avea cum sa asigure suficiente locuri de parcare pentru toti locatarii.
In plus, pe autorizatia de constructie pe care am obtinut-o cu cativa ani in urma de la primaria acestei comune, scriaa, negru pe alb, citez: "cladirea se va incadra in arhitectura zonei". Ma intreb si va intreb si pe dvs: cum se poate incadra un bloc (turn, dupa toate probabilitatile) in arhitectura unei stradute cu case de un nivel, maxim 2 nivele? Poate acorda Primaria autorizatie de constructie in acest caz?

Va multumesc.

a trecut o luna fara sa primesc vreun raspuns, asa ca revin cu rugamintea de mai sus.
multumesc!
Din pacate, la noi ca la nimenea. Da, primaria poate face ce vrea. Nu este nici legal si, mai ales, nici moral, sa nu respecti distantele minime impuse de legislatia referitoare la constructii, la accesul pompierilor, la seism, etc......
Peste tot au crescut blocuri la distante atat de mici de celelalte blocuri sau case, incat poti sa iti dai cafeaua prin geam cu vecinul, sa nu mai vorbim de lipsa de intimitate.
Din pacate, pana anul trecut prin noiembrie (cand s-a schimbat metodologia autorizarii lucrarilor de constructii), se putea face foarte usor derogare de la regimul general de inaltime al unei zone (cel prevazut prin PUG) realizandu-se un PUZ/PUD, avizat de Consiliul judetean si aprobat de Consiliul local, prin care se putea prevedea ce nici cu gandul nu gandesti!!!#-o
Si asta, culmea, perfect legal!! Asa ca nu vad ce ati putea face mai mult decat sa solicitati anularea autorizatiei de constructie in instanta de contencios administrativ, in baza legii 554/2004, pe motivatia ca se incalca prevederile generale privind distanta intre constructii...
Kyandra a scris:

Din pacate, pana anul trecut prin noiembrie (cand s-a schimbat metodologia autorizarii lucrarilor de constructii), se putea face foarte usor derogare de la regimul general de inaltime al unei zone (cel prevazut prin PUG) realizandu-se un PUZ/PUD, avizat de Consiliul judetean si aprobat de Consiliul local, prin care se putea prevedea ce nici cu gandul nu gandesti!!!#-o
Si asta, culmea, perfect legal!! Asa ca nu vad ce ati putea face mai mult decat sa solicitati anularea autorizatiei de constructie in instanta de contencios administrativ, in baza legii 554/2004, pe motivatia ca se incalca prevederile generale privind distanta intre constructii...

ati spus pana anul trecut in noiembrie.
cu alte cuvinte, daca pana acum nu a obtinut autorizatia, o va obtine mai greu?
Pai daca nu a obtinut inca autorizatia, nu vad cum ar putea construi:O (dvs. ati spus in mesaj ca s-a obtinut deja aprobarea)...
De anul trecut, prin modificarile aduse legii 50, prin PUD nu se mai pot modifica POT si CUT (pe romaneste, procentul de ocupare a terenului si coeficientul de utilizare a terenului, care include si regimul de inaltime).
daca este vorba doar de o parcela, respectivul constructor trebuie sa realizeze exact acel PUD de care vorbeam, prin care (in mod normal, dar tineti cont ca traim in Romania), nu mai poate modifica regimul de inaltime, asa cum a fost el stabilit prin PUG-ul localitatii.
PUZ-ul se realizeaza la nivel zonal si costa tare scump...daca respectivului ii da mana sa faca PUZ, asta e, insa tot trebuie sa respecte distanta legala intre constructii, stabilita prin Codul Civil, PUG si Regulamentul general de urbanism.

Alte discuții în legătură

Constructie danielharaga danielharaga Buna ziua ! Va rog sa-mi raspundeti daca vreti .... La cati metri de bloc poate cineva sa faca o constructie ( sala de sport + parcare ) ??? O persoana a ... (vezi toată discuția)
Construire fara elaborare puz elenamusat1974 elenamusat1974 Buna ziua, Recent am achizitionat un teren intravilan - arabil, in oras, care nu are inca PUZ. Conform PUG aprobat destinatia terenului este M1a - subzona ... (vezi toată discuția)
Racordare la utilități casa fără autorizatie ContSters424337 ContSters424337 Bună ziua. Mă confrunt cu o problema destul de des întâlnită însă momentan sunt fără rezolvare. Am construit o casa fără autorizație de ... (vezi toată discuția)