avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil intrebare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil intrebare

data de 1august 2009. intre timp eu vorbisem in vederea angajarii cu o firma, dar din diverse motive deschiderea respectivei firme a intarziat...normal trebuia sa fiu deja angajata din 1 iulie...dar na' m-am angajat doar din 1 septembrie.acum sunt insarcinata si trebuie sa nasc in luna martie...vreau sa stiu daca pot cumva sa beneficiez de indemnizatia de crestere pt copil ( 600 Ron)avand in vedere ca am aceea luna intrerupta.Sau daca nu...merge cumva sa rezolv, sa platec ceva din urma la casa de pensii,asigurarii etc?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 22:15, 20 Ianuarie 2010
Nu pentru ca nu veti fi implinit 12 luni de la angajare, cand veti naste. In schimb sotul poate beneficia daca indeplineste aceasta conditie!
si nu se poate face nimic...cineva a zis ceva de o conventie civila cu o persoana fizica facuta pe aceea luna.chiar nu merge?
am uitat sa mentionez ca sunt consilier la primarie. ma poate salva cumva pe luna aceea acest lucru?
Nu are importanta statutul dv. ci, potrivit art. 1 alin. 1 din O.U.G. nr. 148/2005, doar ca, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Art. 1 din O.U.G. nr. 148/2005 prevede:
(2) Cele 12 luni prevazute pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.
m) urmeaza cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar si universitar, organizat potrivit legii, frecventate fara intrerupere. Sunt exceptate de la aceasta obligatie persoanele care au intrerupt cursurile din motive medicale. (Introdus prin L 240/2009)
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege. ;)
sz_ada te deranjeaza daca sotul poate beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia ptr cresterea copilului pici pici Am si eu o nelamurire privind aceasta indemnizatie ptr cresterea copilului,o mama care nu este angajata ,dar care isi plateste contibutia la asigurarile ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie nou nascut. ContSters142315 ContSters142315 Buna ziua.Ma numesc Elena si sunt in anul III la zi ,Universitatea Spiru Haret.Anii I si II i-am facut la ID.Nu am mai lucrat din dec 2006.Am un copil si as ... (vezi toată discuția)
Doctoranzii cu frecventa pot beneficia de indemnizatie de cresterea copilului dorottya dorottya Buna ziua, Sunt doctoranda cu frecventa fara intreruperea studiilor si as vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie de cresterea copilului. Dupa cum ... (vezi toată discuția)