Buna ziua, daca eu si sora mea, descendente din prima casatorie am primit de la tatal defunct 50000 euro de fiecare, din averea mostenita de la bunicul patern, sotia supravietuitoare poate cere raportul donatiilor sau sntem scutite de raport
romascanu
Moderator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Sau (după ce vă faceți toate calculele) puteți să renunțați la moștenire și să păstrați liberalitatea primită.
Aici nu ne-ați oferit niciun indiciu, din care să putem bănui dacă donația o fi fost ori nu o fi fost scutită de raport.
Presupunând că nu o fi fost ...
Art. 1.147. - Cod civil
(1) În caz de renunţare la moştenirea legală, descendentul sau soţul supravieţuitor nu mai are obligaţia de raport, putând păstra liberalitatea primită în limitele cotităţii disponibile.
Buna ziua,
E adevarat ca nu am dat prea multe indicii in discutie, donatia nu e scutita de raport, deci ea va reveni la masa succesorala. Nu-mi doresc renuntarea la mostenire pentru a pastra liberalitatea primita, voiam doar sa ma informez daca bunurile proprii sunt socotite impreuna cu bunurile comune la masa succesorala, neexistand nici o conventie matrimoniala intre tatal meu defunct si sotia supravietuitoare.
DlGoe
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Tot ati omis ceva! Cum ati primit banii? In mana, virament bancar? Altfel spus, sotia supravietuitoare cum/de unde a aflat de acesti bani? Sau n-a aflat (inca)?