avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Angajatorul nu a plătit stagiul de cotizare timp de 2 ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Angajatorul nu a plătit stagiul de cotizare timp de 2 ani. O ...

Angajatorul nu a plătit stagiul de cotizare timp de 2 ani.

O cunoștință de a mea are lucrați 15 ani, dar angajatorul nu i-a plătit taxele pentru stagiul de cotizare pe ultimii 2 ani.

Poate ieși la pensie în această situație dacă are munciți 15 și câteva luni, sau ce este de făcut`?

Deși are 15 ani lucrați, pe 2 ani nu are plătite taxele pentru stagiul de cotizare pentru pensie, și rămâne numai cu 13 ani stagiu de cotizate achitat către stat.

Deci este vina angajatorului, pentru că persoana a muncit 15 ani și câteva luni.
Se poate să i se respingă dosarul de pensionare, deși este vina angajatorului`?
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2022
Dapix, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 13:41, 5 Noiembrie 2022
Eu am lucrat 4 ani si 3 luni la o firma care mi-a platit contributiile doar doua luni.Am intrebat la casa de pensii daca acei 4 ani vor fi luati in calcul pentru pensie si au spus ca nu.Atata timp cat nu s-au platit contributii anii respectivi sunt ca si inexistenti.Pentru pensie se iau in calcul doar anii pentru care s-au platit contributii.
Am expus ce mi s-a spus mie.
Persoana pentru care întreb a lucrat legal cu carte de muncă, aproape 16 ani, nu a lucrat la negru.
De asta întreb, pentru că este culpa exclusivă a angajatorului.

Era deja angajată legal cu carte de muncă de mulți ani, și ultimii 2 ani angajatorul nu a mai plătit la nici un angajat contribuțiile către stat.
Deci nu a lucrat nici o zi la negru, sau în probă.
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2022
Dapix, utilizator
Si eu am fost angajata cu contract de munca.Si totusi am avut platite contributiile doar pe doua luni,asa cum am spus.Vina angajatorului,desigur.Dar pentru casa de pensii nu a contat asta,cand am fost sa intreb de cei 4 ani.Au spus ca nu vor fi luati in calcul la pensie si daca am timp de pierdut (asa s-au exprimat) ,pot sa dau angajatorul in judecata.
Mă interesează dacă Casele de pensii iau în considerare vechimea în muncă ca ani lucrați, aceste perioade când angajatorul nu virează către stat taxele.
Nu mă interesează punctajul la pensie sau valoarea pensiei.

Un proces cu angajatorul poate dura și 2-3 ani, iar anii trec și omul stă făra pensie deși nu e vina lui, dacă nu i se ia în considerare vechimea în muncă în astfel de situație..
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2022
Dapix, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Casa de Pensii va induce în eroare...potrivit Legii 263/2010, prin stagiu de cotizare se intelege perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Nu se refera la plata..nu cumva angajatorul nu a depus declarațiile lunare ??

Alte discuții în legătură

Neplata contributiilor la asigurarile sociale Marcela33 Marcela33 Buna ziua, Am lucrat intr-o societate comerciala care a falimentat, inainte de faliment nu a platit doi ani contributiile la bugetul asigurarilor sociale. ... (vezi toată discuția)
Pensie civila refuzata - zero puncte Cristianc1 Cristianc1 Buna ziua. Tatal meu este pensionar militar. A lucrat si in civilie inainte si dupa perioada militara, 14 ani si 6 luni in total in civilie. Implinind recent ... (vezi toată discuția)