avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... scaderea amenzilor de la bugetul local
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

scaderea amenzilor de la bugetul local

care este procedura prin care pot sa ma scad cu amenzile de la bugetul local, mai concret amenzi luate de catre diversi cetateni (circulatie, si ordine publica) se fac venituir la bugetul local insa noi nu incasam aceste amenzi desi am facut toata procedura ca si primarie (somatie, instiinatre de plata), inaintare catre politie a acestor dosare care contin cele specificate.?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 22:58, 22 Ianuarie 2010
Executare silita cu executorul judecatoresc!!...simpla anuntare a lui X ca are de plata o amenda pe care el nu o plateste, chiar daca se intocmesc o serie de documente, nu inseamna ca la trecerea celor 5 ani prevazuti de codul de procedura fiscala suma respectiva se scade... Daca nu s-a declansat procedura de executare silita, iar in 5 ani suma respectiva se prescrie, este imputata celui responsabil cu colectarea amenzilor:) Singurele modalitati de "scadere" a amenzilor neincasate, prin hotarare a consiliului local, se face in cazul persoanelor decedate sau a celor declarate in stare de insolvabilitate (ex. beneficiarii de ajutor social).
ce sa va zic ca sunt foarte saraci unii dintre ei, eu le-am trimis o somatie si instiintare de plata anul trecut in ianuarie respectiv martie , m-am gandit sa mai revin cu o adresa la ei dupa care sa inaintez actele organului emitent si acestia sa faca procedura ptr a merge in instanta ca aceasta sa dispuna munca in folosul comunitatii.intrebarea este daca procedez corect sa mai revin cu o adresa la acestia dupa care sa inaintez politiei?
Somatia de plata pe care le-ati comunicat-o reprezinta, conform legi, titlu executoriu. Nu mai aveti altceva de facut decat sa luati legatura cu executorul judecatoresc (am inteles ca nu este necesara o procedura in instanta, din moment ce exista deja un titlu executoriu in cauza)...
Executorul judecatoresc, cu ocazia desfasurarii procedurii, poate constata insolvabilitatea debitorului (care trebuie verificata anual, timp de 5 ani). Daca in aceasta perioada debitorul nu dobandeste bunuri care pot fi urmarite, debitul lui se scade, fiind prescris.
sunt de acord cu dvs insa astia sunt saraci lipiti si daca sunt saraci fac si pe ai dreacu , politia ii amendeaza si cad pe capul meu dupa aceea, am mai mers pe procedura asta de vreo 2 ori cu instanta si a mers , dar acum a trecut mai mult de cand i-am sonat de accea va intrebam daca sa le mai notific inca o data sa nu zica instanta ,, domne da ce ai facut de atunci si pana acum de ce nu ai inaintat spre instanta ?
art. 8, alin. 4 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor
Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice în conformitate cu legislaţia în vigoare se fac venit integral la bugetele locale.

art. 1 din OG nr. 92/2003
Sfera de aplicare a Codului de procedură fiscală
(1) Prezentul cod reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor din raporturile juridice fiscale privind administrarea impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat şi bugetelor locale, prevăzute de Codul fiscal**).

cf prevederilor legale susmentionate, executarea amenzilor se face in baza codului de procedura fiscala, prin executori fiscali, asa cum sunt ei definiti la art. 138 Cod procedura fiscala, fiind exclusa varianta cu executor judecatoresc.

art. 39^1, alin 1 din OG nr. 2/2001
În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, acesta va sesiza instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama, după caz, şi de partea din amendă care a fost achitată.

art. 176 Cod procedura fiscala
Insolvabilitatea
(1) În sensul prezentului cod, este insolvabil debitorul ale cărui venituri sau bunuri urmăribile au o valoare mai mică decât obligaţiile fiscale de plată sau care nu are venituri ori bunuri urmăribile.

(5) Dacă la sfârşitul perioadei de prescripţie nu se constată dobândirea unor bunuri sau venituri urmăribile, organele de executare vor proceda la scăderea creanţelor fiscale din evidenţa analitică pe plătitor, potrivit art. 134.

a se vedea si OMFP nr. 447/2007 pentru aprobarea Procedurii privind declararea starii de insolvabilitate a debitorilor persoane fizice sau juridice

asadar, solutii sunt....spor la treaba!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda primarie silvyuk silvyuk Buna ziua. As dori un raspuns la urmatoarea problema: sunt somat (ca si persoana fizica ) de catre primarie sa ma prezint pentru achitarea unei amenzi din 2005 ... (vezi toată discuția)
Despre insolvabilitatea persoanelor fizice DungaciuG DungaciuG As dori precizari cu trimiteri la acte normative despre eventualitatea insolvabilitatii unor persoane fizice privind taxele si impozitele locale.In legislatie ... (vezi toată discuția)
Datorii la buget vechi , executare silita pynu pynu Buna ziua , Va descriu ma jos urmatoarea speta : Mama mea detine o firma de contabilitate care a acumulat de-alungul timpului datorii la fisc de aproximativ ... (vezi toată discuția)