avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna seara, Cum pot obtine banii pe concediul odihna ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna seara, Cum pot obtine banii pe concediul odihna neefectuat ...

Buna seara,
Cum pot obtine banii pe concediul odihna neefectuat ? m am pensionat in septembrie 2020, am facut mai multe demersuri pentru obtinerea drepturilor, am primit o adresa în care se precizează un nr de 9 zile co neefectuate si care vor fi platite. Au trecut mai mult de 2 ani si nu am primit nimic. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:46, 1 Decembrie 2022
Daca ați lucrat pe minimul pe economie veți lua aprox. 600 lei pe 9 zile de concediu...nu mai așteptați după ei părerea mea și nu se merita să faceți ceva demersuri pt acești bani pt că sunt puțini și oricum a trecut foarte mult de atunci. Trebuia să reacționați atunci.

toteu85 a scris:

Buna seara,
Cum pot obtine banii pe concediul odihna neefectuat ? m am pensionat in septembrie 2020, am facut mai multe demersuri pentru obtinerea drepturilor, am primit o adresa în care se precizează un nr de 9 zile co neefectuate si care vor fi platite. Au trecut mai mult de 2 ani si nu am primit nimic. Va multumesc.

Neplata poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei proceduri de conciliere,
cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am lucrat la o firma de paza și nu mi-au dat nici un ban ce ... Stefy790 Stefy790 Am lucrat la o firma de paza și nu mi-au dat nici un ban ce pot face? (vezi toată discuția)
Medic rezident fără zile de concediu efectuate. trebuie plătite sau au fost pierdute? 6e007 6e007 Bună ziua! Puteți vă rog să îmi spuneți în situația unui medic care a terminat rezidențiatul și care nu și-a luat nicio zi de concediu pe toată ... (vezi toată discuția)
Intrerupere contract de munca din partea angajatului Gabificus Gabificus Buna ziua,daca am plecat de la un angajator fara preaviz,pot sa recuperez salariul care mi se cuvine? (vezi toată discuția)