avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... insulta si calomnie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

insulta si calomnie

ieri am fost chemat la politie sub pretextul ca o fosta colega ma acuza ca prin e/mailuri trimise ei personal si la fostul meu loc de munca o insult si o calomniez, politia a spus k asteapta raspuns de la sri pt. a stabili dk eu sunt autorul e.mailurilor .
In cazul in care se demonstreaza k eu sunt ce pedeapsa risc? este vorba de art. 205, 206 privind insulta si calomnia? nu s.au abrogat?
Cele 2 infractiuni sunt inca incriminate. Pentru insulta pedeapsa este amenda , iar pentru calomnie amenda al carui cuantum variaza de la 250 lei pana la 13. 000 lei.
Articolele respective au fost abrogate, dar Curtea Constitutionala a enuntat, ca abrogarea respectiva a fost neconstitutionala, deci articolele respective vor fi aplicate in continuare.

Poate ca ar trebui sa va angajati un avocat.
Atata vreme cat s-a formulat o plangere impotriva dvs., conform dispozitiilor prevazute in procedura penala, trebuie sa asteptati si sa raspundeti in contradictoriu la acuzatiile care vi se aduc.
trebuie sa aiba probe . Dumneavoastra trebuie sa va pregatiti apararea. dar in practica pentru infractiunile de insulta si calomnia se da neinceperea urmaririi penale, totusi depinde si de probatoriul administrat in cauza.
Prin decizia nr. 62 din 18.01.2007 a Curţii Constituţionale, pronunţată în cadrul controlului concret a posteriori de constituţionalitate (asupra unei legi intrate în vigoare, deci promulgate şi publicate în Monitorul Oficial) s-a admis excepţia de neconstituţionalitate şi s-a constatat că dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea şi completarea Codului penal, precum şi pentru modificarea şi completarea altor legi, partea referitoare la abrogarea art. 205, art. 206 şi art. 207 din Codul penal, sunt neconstituţionale.
Decizia Curţii Constituţionale determinând, prin efectele sale, suspendarea efectelor normei juridice declarate ca fiind neconstituţionale, face ca de la data publicării sale în Monitorul Oficial să reintre în vigoare dispoziţiile art. 205 şi art. 206 din Codul penal, ceea ce echivalează cu incriminarea din nou a faptelor de insultă şi de calomnie.
Consider acest mod de rezolvare a lucrurilor nu tocmai usor de acceptat, avind in vedere ca art.60 alin.3 din Legea nr.24/2000 zice ca "abrogarea unei dispoziţii sau a unui act normativ are totdeauna caracter definitiv. Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ iniţial". Dar, principial vorbind, nu este admisibila nici aplicarea unor prevederi legale neconstitutionale.
Cu toate acestea, pana la elaborarea unei legi care sa prevada in mod explicit incriminarea acestor fapte, jursiprudenta a actionat neunitar. Cert este ca o speta de aplicare prin incriminarea acestor infractiuni este cea pronuntata de Secţia penală a Tribunalului Ialomita (Decizie nr. 74/2007 din 27/02/2007).

Alte discuții în legătură

Insulta si calomnie capucino capucino am gasit azi o noutate pt mine, o decizie a ICCJ din care am inteles ca de fapt insulta si calomnia ar fi infractiuni. insa din cate am citit, decizia nu se ... (vezi toată discuția)
Lnfractiunea de insulta si calomnie sandidu sandidu Precum se stie , art 205 si 206 din Codul Penal referitoare la pedepsirea infractiunii de insulta si calomnie au fost eliminate ! Stie cineva daca fapta de ... (vezi toată discuția)
Acuze pe facebook al3xn01 al3xn01 buna seara daca sunt cercetat intr-un dosar penal nefinalizat , o cunostinta pe facebook imi adreseaza injurii plus cuvinte jignitoare vrei sa omori ca pe ... (vezi toată discuția)