avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua.In timpul vietii, parintii mei au dat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua.In timpul vietii, parintii mei au dat apartamentul ...

Buna ziua.In timpul vietii, parintii mei au dat apartamentul lor, fratelui meu si sotiei sale prin act notarial de vanzare-cumparare.Fratele meu a decedat si el, ramanand sotia lui.Ei nu au avut copii.Intrebarea mea este daca am vreun drept la apartament in urma decesului fratelui acesta neavand nici un copil.Sunt dingurul lui frate .
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: relu65 , utilizator 08:07, 15 Decembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Aveți dreptul la 1/3. Sau la mai mult, dacă unul sau ambii părinți renunță la succesiune.
Dacă fratele a lăsat testament soției sau altei persoane, nu veti moșteni nimic.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai traieste vreunul din parinti? Daca nu, si nu exista un testament, jumatatea fratelui de ap se va imparti pe jumatate între dvs si sotie.
Veti mosteni asadar, 1/4 din casa.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In postarea ni se spune că utilizatorul este singurul frate al defunctului (colateral privilegiat) dar nu ni se spune dacă există vreun ascendent privilegiat (părinte/părinți).

Or, atunci când la moștenire vine soțul supraviețuitor în concurs cu clasa a II-a de moștenitori (clasa ascendenților privilegiați și a colateralilor privilegiați) lucrurile stau așa:

Art. 977. - cod civil
(1) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs ATÂT CU ascendenţi privilegiaţi, CÂT ȘI CU colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de două treimi din moştenire.

(2) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie NUMAI cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de o jumătate din moştenire.

Ca atare,
Dacă exista NUMAI utilizatorul (colateral privilegiat / frate cu defunctul) atunci soția are jumătate din moștenire și colateralul primește partea cuvenită clasei a II-a = jumătate din moștenire (adică 1/4 din casă).

Dacă există și părinte/ părinți atunci cota soției este de o treime din moștenire (art. 972 lit. b) iar partea cuvenită clasei a II-a (două treimi din moștenire) se împarte astfel:

Art. 978. -
Moştenirea sau PARTEA din moştenire cuvenită ascendenţilor privilegiaţi şi colateralilor privilegiaţi se împarte între aceştia în funcţie de numărul ascendenţilor privilegiaţi care vin la moştenire, după cum urmează:

a) în cazul în care la moştenire vine un singur părinte, acesta va culege un sfert, iar colateralii privilegiaţi, indiferent de numărul lor, vor culege trei sferturi;

b) în cazul în care la moştenire vin 2 părinţi, aceştia vor culege împreună o jumătate, iar colateralii privilegiaţi, indiferent de numărul lor, vor culege cealaltă jumătate.

P.S. Raspunsul nu-mi apartine. Am rugat un profesionist sa lamureasca lucrurile!
Multumesc pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva succesorala iancu123 iancu123 la cat se intinde in procent din masa succesorala, rezerva succesorala? (vezi toată discuția)
Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
Cota mostenire Lucky63 Lucky63 Buna seara! As dori sa stiu si eu va rog care este cota pe care o are o mama,respectiv sora mea dupa decesul fiicei ei care nu era casatorita si nu avea ... (vezi toată discuția)