avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua! In data de 09/11/2022 am fost oprit de un ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua! In data de 09/11/2022 am fost oprit de un echipaj ...

Buna ziua! In data de 09/11/2022 am fost oprit de un echipaj de poliție rutieră pentru ca m au înregistrat cu aparatul radar. Toate bune si frumoase si la câteva zile distanță am primit o ordonanța de la serviciul rutier precum ca mi-au făcut dosar penal pentru conducere fără permis. Am fost la ghișeul rutier si mi-au spus ca pe data de 07/07/2022 am acumulat 15 puncte de penalizare dar nu am primit nici un plic acasă precum ca am făcut astea 15 puncte sau ceva sa mi spună ca trebuie permisul predat..ce pot face in situația asta ?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 11:23, 10 Decembrie 2022
In cazul dvs. ar fi trebuit sa aplice prevederile urmatoare :
[ link extern ]
Articolul 103
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:
(la 31-01-2022, Partea introductivă a alineatului (1) din Articolul 103 , Capitolul VII a fost modificată de Punctul 22, Articolul I din ORDONANȚA nr. 1 din 27 ianuarie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022 )
a) pentru o perioada de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare;
.......
(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) și b), serviciul poliției rutiere care are în evidență contravenientul îl înștiințează pe acesta în scris cu privire la cumulul celor 15 puncte de penalizare, precum și cu privire la perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, în termen de 15 zile de la data aplicării ultimelor puncte de penalizare. Suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule operează începând cu ziua imediat următoare predării permisului de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data aplicării ultimelor puncte de penalizare. În situația în care la data operării acestei suspendări, dreptul de a conduce este afectat deja de o altă suspendare a exercitării acestuia, perioada de suspendare prevăzută la alin. (1) lit. a) și b) curge în continuarea perioadei de suspendare inițiale

Iar in regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 scrie:
[ link extern ]
Secţiunea a 3-a Sancțiuni contravenționale complementare
§ 1. Aplicarea punctelor de penalizare
Articolul 204
(1) Când pentru fapta săvărșită legea prevede și aplicarea punctelor de penalizare, agentul constatator are obligația să le înscrie în procesul-verbal de constatare a contravenției.
(2) Procesul-verbal de constatare a contravenției se trimite, în cel mult două zile lucrătoare de la data întocmirii acestuia, la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost săvărșită fapta.
Articolul 205
Punctele de penalizare se înscriu în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie de către serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta în cel mult 10 zile de la data primirii procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției în condițiile art. 204 alin. (2).

Asta inseamna ca oricum suspendarea v-ar fi inceput in august, de drept (nu mai tirziu de 30 de zile de la data inregistrarii ultimelor puncte, adica undeva la sfirsit de iulie), iar in luna septembrie la sfirsit vi se termina acea suspendare de 30 de zile. Politistul nu cunoaste legea.

Angajati-va avocat si dati in judecata pe functionarul public, poliitistul, care a redactat acea ordonanta. si a decis ca e caz penal, la instantele de contencios administrativ. In noiembrie suspendarea dvs. era expirata de mult.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Decembrie 2022
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In perioada iunie-decembrie 2022 am acumulat 16 puncte de penalizare. ... Elena Cristina Nitu Elena Cristina Nitu In perioada iunie-decembrie 2022 am acumulat 16 puncte de penalizare. Nu am primit nici o instiintare sa merg sa predau permisul de conducere. Acum, dupa 9 ... (vezi toată discuția)
Accident rutier costel_gr2013 costel_gr2013 daca procurorul claseaza cauza fara a specifica ca se suspenda permisul de conducere ,politia mai are dreptul de al suspenda? (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victime, dosar penal clasat. pot rămâne fără permis 90 de zile? Supita Supita Buna ziua! Am si eu o intrebare! In urma unui accident rutier cu victime dosarul se claseaza. Pot ramane fara permis 90 de zile? Acum merg cu dovada (vezi toată discuția)