avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua. As dori sa stiu daca exista un termen maxim ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua. As dori sa stiu daca exista un termen maxim in care ...

Buna ziua. As dori sa stiu daca exista un termen maxim in care trebuie trimisa comunicarea unei hotarari civile de catre instanta. Mie mi-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru depasirea limitei de viteza pe o perioada de 90 zile in luna Feb. Am facut contestatie la procesul verbal, am facut si apel si am pierdut in instanta. Nu am fost la proces in data de 24 Oct 2022 si am asteptat sa primesc comunicarea prin posta. Am primit comunicarea doar in data de 11 Dec 2022. Am sunat la politie sa vad cum sa procedez cu permisul. Cei de acolo mi-au spus ca nu pot circula cu masina ptr ca permisul imi este suspendat din data 24 Nov 2022 si ca daca o sa fiu prins, risc un dosar penal. Mi s-au mai adaugat 30 zile ptr ca nu am predat permisul in timp de 30 de zile de la definitiva, mai mult nu am nici optiunea de a da examen pentru reducerea perioadei de suspendare. Intrebarea mea este daca exista prevazut prin lege un termen maxim in care trebuie trimisa comunicarea si ce as putea face in aceasta privinta? Am inteles ca trebuia sa verific pe portal. Eu nu am stiut aceasta. La mine e un caz mai fericit ptr ca am acces la internet si stiu sa folosesc un pc. Dar ma intreb ce pot face cei care nu au habar de internet si de tehnologie?! Va multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 12:08, 14 Decembrie 2022
Nu depinde de comunicare :
Articolul 118
Capitolul VIII Cai de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției
Articolul 118
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzii și a sancțiunii contravenționale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției de la data înregistrării la judecătoria prevăzută la alin. (1).
(3) Dovada înregistrării plângerii contravenționale se realizează printr-un document emis de către instanța de judecată sau printr-un extras din portalul instanțelor de judecată www.portal.just.ro și se depune sau se transmite prin orice mijloace de comunicare la distanță ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestuia, de către contravenient sau de către reprezentantul convențional al acestuia, la unitatea de poliție din care face parte agentul constatator, care efectuează mențiunile corespunzătoare în evidențe. Permisul de conducere reținut se restituie personal titularului sau reprezentantului convențional al acestuia. În situația transmiterii dovezii înregistrării plângerii contravenționale prin mijloace de comunicare la distanță, la cererea scrisă a titularului sau a reprezentantului convențional al acestuia, unitatea de poliție din care face parte agentul constatator poate restitui permisul de conducere reținut la adresa de corespondență indicată în cuprinsul cererii.
(la 27-05-2020, Alineatul (3) din Articolul 118 , Capitolul VIII a fost modificat de Punctul 3, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 83 din 21 mai 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 448 din 27 mai 2020 )
(4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia de drept începând cu ora 00.00 a zilei următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea formulată împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției sau a admis-o în parte, menținând sancțiunea contravențională complementară aplicată, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.
(la 31-01-2022, Alineatul (4) din Articolul 118 , Capitolul VIII a fost modificat de Punctul 46, Articolul I din ORDONANȚA nr. 1 din 27 ianuarie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022 )
(4^1) Termenul de 30 de zile prevăzut la alin. (4) se calculează pe zile pline, începând cu ora 00.00 a zilei următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești. În situația în care termenul se împlinește într-o zi nelucrătoare, acesta se prelungește până în prima zi lucrătoare care urmează.
(la 31-01-2022, Articolul 118 din Capitolul VIII a fost completat de Punctul 47, Articolul I din ORDONANȚA nr. 1 din 27 ianuarie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022 )
(4^2) În situația în care, la data de la care se reia executarea suspendării dreptului de a conduce, dreptul de a conduce este afectat deja de o altă suspendare a exercitării acestuia, perioada de suspendare care trebuie executată curge în continuarea perioadei de suspendare aflate deja în curs de executare.
(la 31-01-2022, Articolul 118 din Capitolul VIII a fost completat de Punctul 47, Articolul I din ORDONANȚA nr. 1 din 27 ianuarie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022 )
(5) Predarea permisului de conducere de către contravenient se face personal, prin reprezentant convențional sau prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4), la serviciul/biroul poliției rutiere, care îl va înainta unității de poliție care îl are în evidență.
(la 11-02-2020, Alineatul (5) din Articolul 118 , Capitolul VIII a fost modificat de Punctul 18, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 13 din 4 februarie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 102 din 11 februarie 2020 )
(6) Se consideră îndeplinită obligația de predare a permisului de conducere și în cazul în care documentul este transmis prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4) la serviciul/biroul poliției rutiere. Data care se ia în considerare este data predării permisului către serviciul de curierat. Dovada înlocuitoare se eliberează la data prezentării titularului înăuntrul termenului de suspendare a dreptului de a conduce la serviciul/biroul poliției rutiere la care a înaintat permisul de conducere.
(7) În cazul în care contravenientul nu predă permisul de conducere în termenul prevăzut la alin. (4), durata de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de drept cu 30 de zile, fără îndeplinirea vreunei alte formalități.
[ link extern ]

Cei care nu au habar de internet si de tehnologie, au permis si incalca legea trebuie sa se informeze prin orice alte mijloace.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2022
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara incerc sa rezum toata situtia mea ca sa nu va plictisesc. ... caut.raspunsuri93 caut.raspunsuri93 Buna seara Incerc sa rezum toata situtia mea ca sa nu va plictisesc. Am fost sancționat de Politia Rutiera in trafic cu suspendarea dreptului de a ... (vezi toată discuția)
Pedepsit de 2 ori pentru aceeasi fapta SanduB SanduB Buna ziua. In august 2022 mi s-a suspendat permisul de conducere pentru 2 luni pentru o neacordare de prioritate. Am contestat decizia politistilor in ... (vezi toată discuția)