Buna ziua.
1.În 15122022 CCR a constat și a admis neconstituționalitatea OUGnr 1302021 referitor la plata CASS.Ce trebuie facut pentru recuperarea sumelor reținute ?
2.Prin formularea ( or, prin ordonanță de urgență nu se poate diminua cuantumul pensiei ,nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții)Curtea a făcut referire si la impozitul reținut.Multumesc.
Decizia CC va ajunge in parlament si va fi analizata. Nu ar trebui sa va faceti calcule in folosul dvs., atata timp cat se contesta modificarea prin OUG si nu prin lege. Om vedea.
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Poate nu vad eu bine lucrurile ( neavand nici un fel de pregatire juridica ) , stiu totusi ca deciziile CC intra in vigoare la data publicarii lor in MO si au putere doar pentru viitor . Asta - in intelegerea mea - este ca , de la publicarea in MO si pana la adoptarea in Parlament a unui act normativ care sa legifereze aceste retineri ( daca va exista ) , pensiile se vor incasa intregi . Cum deciziile CC nu retroactiveaza , actul normativ ( acea OUG ) a fost constitutional pana cand CC a decis altminterea , deci retinerile anterioare au fost perfect legale . Daca rationamentul meu e corect , nu exista baza legala pentru a cere restituirea vreunei contributii . PS . Nu cred ca ar fi vorba si despre impozit pe pensii , deoarece acesta e prevazut de o lege ( Codul Fiscal ) si nu de o ordonanta de urgenta . Ori , CC nu a decis ca nu se pot impozita pensiile , sau nu pot fi obligati pensionarii sa se asigure la sanatate , ci ca acestea nu pot fi instituite prin OUG . Dar , asa cum spune si stimatul domn POPA GHEORGHE , vom vedea , multi suntem interesati .