Buna ziua!
Cum se calculeaza diferentele de apa rece inregistrate si distribuirea sumelor de plata aferente la un bloc dintr-o asociatie de proprietari ?
Am aproximativ 5 ani de cand m-am mutat in bloc ,inca de atunci am tot platit diferente de apa in valoare de pana la 30-32 lei lunar.
Intr-o adunare a membrilor scarii am hotarat ca ar fi o idee mai buna montarea de apometre cu unde radio ,datorita unei clase de precizii mai bune,iar ceilalti locatari ce nu doresc, sa imparta la pausal valorile diferentelor.
Acum,dupa montarea acestor apometre,o luna am avut diferente de apa in valoare de 0.22 lei, urmand ca luna aceasta sa avem valori ale diferentelor in cuantum de 20.21 lei/apartament,scara de 20 apartamente. Avand in vedere ca mc de apa este aproximativ 12 lei ,asta inseamna ca fiecare apartament a platit cate 2 mc de apa si per scara s-au inregistrat pierderi de 40 mc de apa potabila.
Avem un apometru central al blocului pentru contorizarea apei reci, scara A are valori cu minus ,scara B ,a mea,are valori de 20,21 lei,scara C are valori de aproximativ 11 lei/apartament.,pentru diferentele de apa.
Un sfat despre cum sa procedez in aceasta situatie, va rog!
Apometrele cu citire radio sunt cititi la o anumita data convenita cu Apa Nova...sau ce firma aveti. De multe ori, cei care citesc de la apa, vin cu cateva zile mai tarziu si asa apar diferente...care se recupereaza in luna viitoare.
Daca spuneti ca la o scara este cu minus, este clar ca undeva la scada dvs sunt niste pierderi...probabil o teava sparta in subsol.
Buna ziua!
nu avem apa la subsol,doar daca sunt pe teava de la apometrul central la bloc
Am solicitat o expertiza pentru detectarea acestor fisuri realizata de cei de la reteaua de apa
Multumesc pentru raspunsul dvs!
Adam Grecu
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
As veni cu urmatoarele propuneri:
- intr-o viitoare AG a membrilor (atentie, a membrilor, nu a proprietarilor), discutati si aprobati achizitionarea a cate un apometru pentru fiecare scara, evident, dupa apometrul furnizorului si nu neaparat cu aprobarea acestuia;
- pe cat posibil, apometrul sa fie de acelasi tip ca si apometrul furnizorului; in acest fel puteti avea oarecum si controlul asupra cantitatii furnizate (verificati factura);
- trebuie sa aveti in vedere ca citirea celor trei apometre sa se faca in acelasi timp cu citirea apometrului general: in acest fel, adunand cantitatea celor trei apometre, sa fie aprox. egala cu cantitatea facturata de catre furnizor; mai mult, acum o sa puteti constata cu mai multa usurinta, scara care "da" ce-a mai mare diferenta:
Diferente, tot o sa mai fie, dar, asa cum s-a mai discutat aici pe forum, tot in AG a membrilor, discutati si hotarati cum distribuiti acele diferente; aici pe forum s-a discutat repartizare/distribuirea diferentelor:
- proportional cu nr. de persoane din scara;
- proportional cu cantitatea inregistrata de catre fiecare apometru individual;
Cu privire la apometrle cu citire radio:
- nu sunt de o precizie mai buna; sunt apometre obisnuite, dar care au atasat modulul radio; pentru ca sunt de generatie mai noua, sunt mai imune la unele interventii pe care le mai fac unii proprietari pentru a micsora consumul; in plus, acel echipament atasat, mai poate face unele raportari (daca se inverseaza cursul apei, daca exista o curgere brusca (avarie), alte statistici);
- odata montate acele apometre cu citire radio, citirea acestora trebuie efectuata in acelasi timp cu citirea furnizorului;
- daca o sa aveti situatia in care nu toti proprietarii vor sa-si schimbe apometrele obisnuite cu cele cu citire radio, acestia trebuie obligati sa prezinte la asociatie indexul din ziua respectiva, mai mult, vor trebui, de altfel ca si ceilalti sa permita accesul unui reprezentant al asociatiei sa faca verificari ale instalatiei de distributie, apometr, indecsi, sigilii, etc.