avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Ajutor înmormântare persoane cu handicap
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Ajutor înmormântare persoane cu handicap

Bună ziua!
Fratele meu suferind de sindromul Down, beneficiar de indemnizație de handicap cu însoțitor (cupon albastru) a decedat recent la vârsta de 26 de ani și 2 luni. De la casa de pensii am primit răspuns ca nu poate beneficia de ajutor de înmormântare deoarece nu a fost pensionar. Menționez faptul ca defunctul a fost încadrat în gradul 1 de handicap, grav la vârsta de 2 ani, nu a fost apt de munca din cauza bolii(retard mental sever, absenta limbaj expresiv, incapacitate de deplasare pe cont propriu). Primăria de domiciliu ne-a îndrumat spre medicina muncii pentru un aviz de la medicul specialist care sa ateste faptul ca nu a fost apt de muncă urmând ca pe baza acestui aviz sa poate beneficia de 1/2 din ajutorul de înmormântare. As dori sa știu dacă mai exista un precedent și dacă are rost sa urmam aceste formalități.
Mulțumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2023
Mihaela csv, utilizator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 18:43, 7 Ianuarie 2023
Cereti lamuriri suplimentare de la primarie legat de actul normativ care mentioneaza posibilitatea de a se acorda 1/2 din ajutorul de inmormantare.
O intrebare puteti pune si la Directia judeteana pentru persoanele cu dizabilitati.
Gasiti informatii utile aici: [ link extern ]
Legea o gasiti aici: [ link extern ]
Desi am parcurs-o cu atentie, nu am gasit o referire expresa la situatia dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2023
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Actul normativ care stipuleaza posibilitatea primirii ajutorului de deces in cuantum de 1/2 din valoare , este Legea 263/2010 , art 126 , este un ajutor pentru decesul unui membru de familie . Acesta poate fi solicitat de un apartinator al decedatului , care , in sensul acestei legi , poate fi unul dintre parintii sau unul dintre bunicii sai . Daca cel care-l solicita este salariat , se adreseaza angajatorului sau care - cf art 129 din aceeasi lege - il achita si recupereaza ulterior de la Casa de Pensii ( dupa cate imi amintesc , il retine din contributiile la fondul de pensii pe care trebuie sa le vireze lunar ) . Daca solicitantul este pensionar , obtine acel ajutor direct de la Casa de Pensii . Pe site-ul CNPP , la sectiunea “ Ajutoare de deces “ , se arata ca , pentru copilul peste 18 ani inapt de munca , este necesar un document medical emis sau vizat de catre medicul expert al asigurarilor sociale , care sa ateste cauza care l-a facut inapt pentru munca si data ivirii acesteia . Medici experti ai asigurarilor sociale sunt ( cred ) cei din Comisia de Expertiza a Capacitatii de Munca de pe langa Casa de Pensii locala , nu stiu daca si cei de medicina muncii ( cum v-au indrumat cei de la Primarie ) . Fireste ca are rost sa faceti aceste formalitati , nu e o suma uriasa , dar e un drept al dvs. , familia . E putin de umblat , dar ... ce se poate rezolva la noi fara bataie de cap ? Verificati daca in certificatul de handicap nu exista vreo referire despre absenta capacitatii de munca , pentru ca si acesta e un document medical .
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2023
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare gabrielasv gabrielasv Tatal meu a decedat cu 10 zile in urma, Nu era pensionar. Mama mea este beneficiara unei pensii pentru personae cu handicap. Doresc sa stiu daca poate obtine ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de deces pentru persoane cu handicap nelique2003 nelique2003 As dori sa stiu pentru o persoana care avea doar pensie de handicap gradul 2, in baza carei legi nu se acorda ajutorul de deces? De la Casa Judeteana de ... (vezi toată discuția)
Fisa de aptitudine=decizie a org.comp.de expertiza medicala?! RobinHood RobinHood Buna ziua! De cateva zile \"sap\" cu indarjire la lamurirea unui aspect: - fisa de aptitudine este echivalenta cu o „decizie a organelor ... (vezi toată discuția)