avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna dimineata Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna dimineata Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la o intrebare ...

Buna dimineata
Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la o intrebare .Se poate scade de la plata cheltuielilor la intretinere o persoana care afirma ca prin programul de lucru ,respectiv 24 de ore lucreaza ,apoi liber pana se termina luna? mie mi se pare o aberatie ,si daca da in baza carei legi?Stiam ca poti fi scutit daca lipsesti di apartament cel putin 15 zile cosecutiv. Si inca o rugaminte ...Cand apartamentul nu este locuit ,intr-un bloc cu 7 etaje ,cu lift ,ce obligatii de plata au acestia si in temeiul carei legi? Multumesc

Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 13:54, 8 Ianuarie 2023
Exista o singura lege, cea a asociatiilor de proprietari :
[ link extern ]
Aici gasiti toate raspunsurile.
Secţiunea a 2-a Cheltuielile asociației de proprietari
Articolul 75
(1) Cheltuielile asociației de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual către proprietățile individuale.
(2) Cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:
a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de altă natură.
(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.
(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.
(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4), în baza hotărârii adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin.

Iar cel ce lucreaza in ture alternative de 24 de ore locuieste practic in fiecare zi, cel outin o parte din acea zi, deci nu poate fi scutit. Nu sunt zile complete intre 0 - 24, in care sa nu fie acasa.
Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2023
latka, moderator
Conform dispozitii in vigoare se inregistreaza in evidenta de calcul cote lunare intretinere orice persoana care locuieste provizoriu minimum 15 zile/luna sau definitiv in condominiu
cand apartamentul nu este locuit proprietarii au obligatia sa achite lunar c/v cote parti comune iar daca nu au instalate aparate individual consum utilitati si cote individuale
Liftul este parte comuna astfel ca obligatia achitarii c/v intretinere si asigurarea stare tehnica aferenta revine tuturor proprietarilor
Legea nr 196/2018 prevede posibilitatea scutirii de la plata energie electrica aferent lift pentru proprietarii care locuiesc la parter,mezanin,etaj 1 -cu acordul adunarii generale

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stau la bloc vreau sa stiu daca parterul si etj.1 platesc liftul? ... RIZEAFLORICA RIZEAFLORICA Stau la bloc vreau sa stiu daca parterul si etj.1 platesc liftul? La noi in bloc nu se plateste. Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Buna ziua.caut si eu raspuns la urmatoarea intrebare: intr-un ... ionelazibi_94 ionelazibi_94 buna ziua.caut si eu raspuns la urmatoarea intrebare: intr-un apartament situat la parterul blocului s-au facut modificari(a fost extinsa suprafata acestuia cu ... (vezi toată discuția)
Cum se distribuie costurile înlocuirii unui lift, și cum se împart cheltuielile în funcție de etaj? vasilica_f vasilica_f Buna ziua, La înlocuirea unui lift pe o scara a unui bloc de locuințe cum se distribuie costurile? Normal ar fi ca costurile sa se împartă pe numărul de ... (vezi toată discuția)